Акад. Денков убеден, че книгата дълго време няма да има истинска конкуренция

Дигитализацията не може да замести книгата, смята вицепрезидентът Йотова

Култура
12:43 - 04 Септември 2023
2321
Акад. Денков убеден, че книгата дълго време няма да има истинска конкуренция

Убеден съм, че книгата дълго време няма да има истинска конкуренция, защото тя е най-дълбокото изкуство по отношение на съпреживяването. Това каза премиерът акад. Николай Денков на откриването на „Алея на книгата“ в парка на Националния дворец на културата.

„Има няколко различни теории за това какво отличава човека от животните. И най-сериозната, въпреки че дебатите още продължават, е тази, че човекът има чудното свойство да изгражда свои собствени светове“, посочи премиерът и допълни, че често казваме, че цивилизациите са възникнали там, където за първи път са се появили писмените закони. „Успоредно с тези закони, за първи път писмеността е позволила да се дефинират ясни морални устои“, каза Денков.

„Имаме автори като Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Милен Русков. Това са хора, които показват, че българското слово, българската книга, българското изкуство, което показва кое е добро и красиво, е по-живо от всякога, колкото и да звучи като клише. Това че можем да покажем какво е българското разбиране за добро и красиво в този труден свят, в който всички живеем, е сила“, каза още министър-председателят. 

„Не е достатъчно само да има средства. Трябва да погледнем по-дълбоко на задачите, които имаме да решаваме“, каза още премиерът Денков. „Миналата година бюджетът на сектор „Култура“ беше увеличен с над 25%. Голяма част от средствата, които бяха допълнително предоставени, не бяха използвани, защото нямаше достатъчно добри проекти“, посочи премиерът.

По думите му всички заедно трябва да намерим най-смисления и най-ефективния начин тези средства да стигнат до нашите деца и до родителите, „за да можем, започвайки отсега, след години да видим резултата от тези усилия“.

Книгите са безценни съкровища, се казва пък в поздравителния адрес от вицепрезидента Илияна Йотова, прочетен на 11-ото издание на „Алея на книгата“, което беше открито днес пред Националния дворец на културата в столицата.

В обръщението си Йотова припомня думи на френския класик Виктор Юго – „без книга светът е нощ, а умът – жалък. Без книга народите са стада без мисъл...“ Затова, подчертава Йотова, е необходима по-целенасочена държавна политика в сферата на книгоиздаването. Въпреки че съм привърженик на новите технологии и електронните устройства, все пак дигитализацията не може да замести книгата, смята вицепрезидентът.

„Днес празнуваме побеждаващата сила на писаното слово, на знанието, на грамотността. Забранявана и отричана през вековете заради своята сила, книгата успява да надживее всичко. Днес тежките кални обувки на невежеството настъпват все по-уверено и все по-дръзки стават опитите да се потиска знанието, но знанието прави човека силен, а не властта, не благосъстоянието, защото всичко това е мимолетно“, се казва в поздравителния адрес към инициатива.

Повече четящи българи, повече грамотни и знаещи млади хора заедно сме в тази кауза, заедно в кауза „грамотност“, посочва Илияна Йотова. И уверява организаторите на инициативата, че, както и досега, може да разчитат винаги на вицепрезидента, както и на президентската институцията.