Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Убийството на малката Вилиана е протест срещу държавата

Актуално интервю
17:40 - 03 Юни 2022
11370
Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Убийството на малката Вилиана е протест срещу държавата

Трети човек не участва в убийството на 8-годишната Вилияна от село Желязно. Нямаше да има толкова много прорезни рани по тялото на детето, ако друг го е умъртвил. Майка му щеше да предотврати множеството удари. Това заяви в интервю за Lupa.bg  акад. Петър Иванов. 

Акад. Петър Иванов е социален психолог. Той е един от основателите и пръв ръководител на катедра “Психология” във ВТУ “Св. Кирил и Методий” и във Варненския свободен университет. Директор е на Демографския институт към БАНИ, академик. Автор е на много книги и учебници, научни статии, издадени у нас и в чужбина. Ръководител на около 30 национални изследвания и проекти.

- Акад. Иванов какво може да накара една майка да убие детето си, както направи 30-годишната Лиляна Халкалиева от село Желязно?

- В научната литература причините за това престъпление са три: проява на желание някой да умре с теб. Ясно е, че в случая не става въпрос за това. Втората причина е безизходицата, а третата - афект. При истерични симптоми, при сумрачно състояние на съзнанието може да бъде извършено убийство или самоубийство. Версиите на всяко тежко престъпление у нас напомнят случая "Белнейски" - има нещо неясно, мъгливо и замотано.

- Медиите лансират версията ритуално самоубийство и убийство. Приемате ли я?

- Ритуал е термин, който се отнася до религиозни проблеми, секти, религиозна неистовост и т.н. Ясно е, че не става дума за това. Тази дама е скромна, тиха, безпроблемна. Глупаво е да се мисли, че нарочно убийството е извършено на 1 юни. Тази версия може да се прояви, когато е задействана друга причина - психичната шизофрения, например. По-скоро убийството и опитът за самоубийство  са отчаян протест срещу държавата, срещу бедността, срещу здравното министерство.

Не приемам версията, че ужасното престъпление е извършено от трети човек. Тя щеше да реагира. Третият човек нямаше да направи 10 удара в тялото на детето.

По статистика 89% от убийствата и самоубийствата са извършват в семейството. И при Лиляна е така. Какво семейство има тя?! Живее при майка си, на село. Безработна е.

Г-н премиер, нали безработицата е паднала и въобще няма такава?! За това, което е извършила Лиляна, е виновна държавата. Здравеопазването по отношение на психичното здраве е в отвратително състояние. Здравната каса дава пари на психиатрите, които не са учили психология и не могат да бъдат никакви психотерапевти. Психоаналитиците у нас са малтретирани. Нямат право да получават пари от НЗОК. Психиатрите, които нямат представа какво е психология, изписват лекарства. Те лекуват симптоми, а не причини. За мен виновен за смъртта на 8-годишното момиченце е държавата с нейното лошо здравеопазване.

В каталога, който подготвих, са включени 71 психотерапевти от Пловдив. Лиляна трябваше да ходи на психолог, който да снеме напрежението й, който да махне депресивните й помисли. Как да го направи, като НЗОК не финансира дейността на психолозите?! Лиляна можеше да си избере специалист от този каталог и тази трагедия нямаше да се случи. 

Другата причина, заради което се е стигнало до убийството, са социалните дейности. Къде са социалните работници, които би трябвало да са установили бедственото положение на тази жена?! Виновен е и финансовият министър Асен Василев. Какво е направил той за хората в положението на Лиляна, за хората, които имат психични страдания, които са безработни?! Виновни са и крадците в България, които направиха всички бедни. Вероятно тази жена нямаше да бъде бедна, ако нямаше толкова олигарси и мултимилионери с имоти по Ревиерата и с яхти.

- Изследвате демографските проблеми на страната. НСИ обяви, че стопяването на нацията продължава. Не сте изненадани предполагам.

- България е на първо място в света по намаляване и изчезване на населението. На първо място е в света от 230 страни по смъртност. У нас умират най-често хора. Ние сме и на първо място по много видове болести, както и по самоубийство и детско самоубийство. Тези данни ги крият. От НСИ защо да ги кажат, след като си получават заплатите от правителството?!  Със 130 хиляди намалява всяка година България. Тя изчезва, не го казвам аз, казва го Департаментът на САЩ, ЦРУ. До 2050 г. няма да има етнически българин. Намаляваме с 19 души на час и се увеличаваме с 4 души етнически братя. 

- Казахте, че сте подготвили каталог, който ще помогне на хора в положението на Лиляна. Какво представлява той?

- Провеждам безплатен дистанционен курс по психотерапия. Той се състои от 50 лекции и е на няколко етапа. Сега провеждам третия. Първият курс съдържа 50 лекции по обща психотерапия, вторият - 50 лекции по специална психотерапия, третият предлага методи на психотерапията. В моя курс участват 5 200 души. От България са 4500, останалите са от 37 страни. Направих каталог на психолозите, психотерапевтите, психоаналитиците у нас. Можете да изберете при кого да отидете.