Актьорът Валери Йорданов пред Lupa.bg: Песента "Няма бивши хъшове" е в подкрепа на Морфов

Продължаваме битката срещу мълчанието и потъпкването на таланта

Актуално интервю
12:27 - 05 Октомври 2023
19683
Актьорът Валери Йорданов пред Lupa.bg: Песента "Няма бивши хъшове" е в подкрепа на Морфов

"Няма бивши хъшове", убеден е актьорът и режисьор Валери Йорданов. Тази своя вяра той претвори в едноименната песен, която създаде заедно с групата No More Many More. Премиерата на песента и на видеото към нея бяха в края на септември. Клипът, на който Валери Йорданов е и режисьор, съчетава документални кадри от работата на групата в студиото, както и кадри от филма „Хъшове“ на режисьора Александър Морфов. "Няма бивши хъшове" е пряко свързана с битките в Народния театър и отразява и обществения пейзаж в страната. Актьорът заедно с вокалиста на No More Many More Методи Кръстев са автори на стиховете и на музиката.

Самият Валери Йорданов, който е в трупата на Народния театър от 20 години, превърна в своя лична кауза и битка, протеста срещу дисциплинарното уволнение на главния режисьор на театъра Александър Морфов. В интервю за Lupa.bg преди три месеца звездата от "Хъшове" сподели, че води битка за младите хора и за това те да имат свои ценности, за които да се борят и от които да не отстъпват.

За Валери Йорданов хъшовете са хора, които са готови да се жертват, да не мислят за своето утре, а да мислят за общото утре. "Не трябва да съжаляваме за нещата, които сме направили с вяра и с убеждение. Защото почнем ли да съжаляваме, ние ставаме като тези, срещу които се борим. Тогава човек ще си каже, ама ти, ако тогава не беше реагирал сега щеше да си по-добре и щеше да оцелееш. И точно тогава той спира да бъде хъш или спира да бъде българин", смята актьорът. Според него страхът и сантиментът са ни докарали до момент, в който или си роб, или намираш „удобно оправдание да не го забелязваш“. Три месеца по-късно разговорът с Валери Йорданов продължава по повод песента "Няма бивши хъшове" и затова как продължава битката му.

- Валери, песента, която създадохте "Няма бивши хъшове" е вашият бунт срещу статуквото и потъпкването на таланта. Смятате ли, че ще бъдете чути от все повече хора?

- С това парче заставаме зад таланта и в подкрепа на Александър Морфов. Системата, управляващите, говоря за много институции, не само за тези, свързани с театъра и културата, придобиха един похват - да забравят във времето. И когато няма разговор, когато няма шум нещата са наред.

Както се изказа министърът на културата "На Шипка всичко е спокойно", визирайки история, която не му е достатъчно добре позната. С Методи Кръстев - вокалиста на No More Many More преди време решихме да направим нещо заедно и тази песен я създадохме буквално за два дни - с текст, с мелодия, с аранжимент, със запис.

В случая Сашо Морфов и неговото уволнение бяха началото на този бунт, от който тръгна всичко. Протестът срещу уволнението му беше голям и много хора се възпротивиха. Но тук става дума и за нещо друго - за анархията от страна на властта към хората, които се опитват да си вършат работата и да я вършат качествено. Тази анархия е доста отдавна и е навсякъде. Бунтът стигна до това, че има хиляди гласове в подкрепа на Сашо. Искахме оставката на г-н Василев. Внесохме заявления в президентството, в Народното събрание, като се обърнахме към всички политически партии, внесохме писма и в Министерство на културата. Това са заявления на хиляди хора, които се подписаха в подкрепа на Морфов. Но никой не отговори на тези наши заявления. Нито една от институциите. 

Валери Йорданов е рамо до рамо с Александър Морфов

- Мълчанието е равносилно на забрава.

- Мълчанието е още по-страшно сега, защото идват избори и същите хора казват: "Гласувайте за нас или за нашата партия." Те ни гледат в очите и ни лъжат. И в момента ги гледам по телевизията и не мога да повярвам, че демагогията може така да се разпространи. Тази песен е един възглас, че ние не сме спрели битката. 

Така например има подписка на над 1000 души театрали от Пловдив, които преди време внесоха 10 въпроси в различни институции, но нито президентът, нито парламентът им отговори. На тези въпроси не отговори нито предишният министър на културата, нито сегашният. Има внесена и петиция от 1500 души, представлявани от адвокат Десислава Каменова, които молят директора на Народния театър да подаде своята оставка поради несправяне със задълженията си. Но и те не са получили отговор. 

Организацията "Сцена без граници" на българи от Чикаго също изпрати своя подписка по казуса. През пролетта българите в Америка бяха готови да правят митинги пред българското посолство в САЩ. Както знаете там има над 250 000 българи. И отделно има подписка на 7000 души българи, които бяха наречени от някои хора прости шлосери и сервитьорки. Срамно е да не уважаваш професиите на хората.

Няма нищо лошо да си шлосер или сервитьорка, но сред тези подписи на шлосери и сервитьори има и имена като на цигуларя Минчо Минчев, който се обади по телефона от Германия и искаше да бъде включен в подписката в подкрепа на Александър Морфов, писателят Стефан Цанев, актьорите Йосиф Сърчаджиев и Павел Поппандов. Десетки имена на артисти, на творци, на хора на изкуството и професори в други сфери - като Георги Каприев, Коста Костов. И на всички тези гласове се отговаря с абсолютно мълчание. Това е като в блато. Някой потъне от никого не видян и след това всичко отгоре става равно, тихо и спокойно. Затова на Шипка всичко е спокойно.

- В песента "Няма бивши хъшове" изричате думите "Колко вълци трябва да видиш, да разбереш – това си ти?" В този смисъл много вълци ли срещнахте по пътя си, за да осъзнаете кой сте вие?

- И аз, и всеки един човек, който се интересува от живота на другите, през живота си среща много вълци, среща и много предателства. Ако тръгнем емоционално да си го слагаме на сърцето, то няма да издържи. Затова по-добре да го анализираме, да намерим неговата логика, ако има такава, ако не е чист егоизъм, и тогава да продължим напред. Много обичам да цитирам актьора Стефан Мавродиев, на когото бях казал, че ако на мен ми се случи такова нещо, направо ще умра. И той ми каза: "Точно така. Умираш и продължаваш."

Трябва да продължаваме битките си за по-добро. Тази песен е точно за такава битка. Тя не е стон, не е вопъл, тя е просто категорична заявка: "Ние сме тук и продължаваме!" Аз продължавам да настоявам, че този директор трябва да си отиде. Достатъчно много навреди. Продължавам да настоявам, че Александър Морфов и други хора, не само в сферата на изкуството, които поради различия и изказано мнение или несъгласие с нещо и личен бунт, биват потъпквани. Това не е правилно. Това не е честно.

Продължавам да твърдя, че българският народ е оцелял заради своите индивидуалности и заради своите характери. Затова е оцелял и е останал силен.

- Бяхте споделили в социалните мрежи, че само талант може да оцени таланта. Смятате ли, че в арт гилдията, а и в обществото като цяло, има доста завист, която води и до потъпкване на личности с изявена гражданска позиция?

- Ще си позволя да ви поправя - не само талантът може да оцени таланта. Талант е да оцениш таланта. Има нюанс и малка разлика.

- Така е, разбира се

- Не знам дали в гилдията има завист или не. Но аз знам едно: ако на комшията му се запали къщата и има нужда от помощ, аз ще скоча и ще се опитам да му помогна по всякакъв начин. Когато нещо е несправедливо бих искал всички да реагираме по един или друг начин. Поне да кажем на глас какво мислим. Затова и създадохме тази песен с No More Many More. А не само да вдигаме рамене и да казваме: "Това не е моя работа, да се оправят." Защото утре няма да имаме право и ние да търсим справедливост и подкрепа, ако ни се наложи. 

Мотивите на всеки са различни. За съжаление, в случая, много от мотивите на тези, които стоят срещу идеята, са материални. Не съм сигурен въобще, че Александър Морфов би се завърнал тук да работи. Човекът има достатъчно предложения от чужбина и почти не се прибира в България. Но съм сигурен в едно - ние ако за пореден път си затворим очите, ще бъдем поредното изгубено поколение или изгубени поколения. Може би това е целта на някой отвън или отвътре.

Създадохме "Няма бивши хъшове" с No More Many More, защото това е група, на която аз съм голям и искрен фен от доста години. Благодарение на тяхната музика съм взимал трудни решения, свързани със съвсем други неща около мен и в личен, и в професионален план. Това са момчета бунтари и затова имат искрени фенове като мен.

Техните песни са свързани с проблеми, които обикновено не се забелязват от повечето хора и пък хората се правят, че не забелязнат тези проблеми. В един момент песните на No More Many More се превръщат в лични монолози на слушащия ги, на човека, който е дошъл да ги чуе. Като ъндърграунд музиканти те не гонят бързата лъскава слава, а просто творят за свое удоволствие и за удоволствие на феновете си и аз затова много се надявам да можем да направим още неща заедно. Те са от музикантите, които отиват на тази битка, защото тя е честна и от сърце.

Ако Чочо беше жив щеше да има взривоопасни реакции на случващото се в Народния театър, убеден е Валери Йорданов

- В клипа, който заснехте към песента и чийто режисьор сте, сте използвали доста кадри с Чочо Попйорданов от филма "Хъшове" на Александър Морфов. Предполагам сте убеден, че ако беше жив, с Чочо заедно щяхте да водите тази битка.

- Ако Чочо беше жив, светла му памет, предполагам, че щеше да има взривоопасни реакции. То нямаше да е просто писане на заявления, на молби или мълчалив протест пред министерства. Не знам какво щеше да направи. Той беше много луда глава, много буен българин, но и много верен приятел. Приятел не само на хората около себе си, но и на каузата на театъра. 

Дъщерята на Валери Йорданов - Яна също участва в песента "Няма бивши хъшове"

- Дъщеря ви Яна също участва в песента и в клипа. Тя как възприема песента? Как музиката и текста преминаха през нея?

- Да, малката ми дъщеричка Яна участва в песента. Голямата Йована също се е занимавала с изкуство. Снимала се е в няколко филма - един, от които е "Каръци" на Ивайло Христов. Филмът спечели Голямата награда "Златен Георги" на Московския кино фестивал преди Москва да стане обидна дума. Това го казвам в кавички. Малката ми дъщеря Яна също има голямо привличане към изкуството - и към музика, и към театър, и към кино. Когато има идея в нещо и тя вярва в това, й се получава много добре, каквото е нейното участие в песента и в клипа. 

Бих искал да кажа, че твърде много хора негодуват вече и битката продължава. И ние ще припомним разговори, обещания от страна на определени хора, които не са изпълнени. Когато има проблем той трябва да се реши. Изразът "Няма човек, няма проблем" е доста стар и невалиден и не го приемаме. Такъв е случаят и с Александър Морфов.

- Продължавате да сте на щат в Народния театър, нали?

- Да, продължавам. Извършвам си задълженията по длъжностна характеристика, както се казва. Участвам в старите си представления ("Хъшове“, „Опит за летене“, „Караконджул“, „Големанов“, „Народът на Вазов", б.а.) и не участвам в нищо ново.