Александър Симов пред Lupa.bg: Властта показа среден пръст на бизнеса!

Актуално интервю
14:00 - 30 Март 2020
7925
Александър Симов пред Lupa.bg: Властта показа среден пръст на бизнеса!

-Г-н Симов, в момента Народното събрание не работи. Какво в такъв случай прави един депутат в извънредно положение?

-Ще ми разрешите първо да кажа нещо за разпускането на парламента. Опасявам се, че мнозинството, състоящо се от всички партии в парламента, без БСП, направиха всичко възможно не парламентът да работи – а да бъде затворен. Защото правителството очевидно не иска и последната институция, която гарантираше демократичност на процесите в България, да работи.

В резултат на това ние се намираме опасно близо до абсурдната политическа ситуация, в която управляващите ръководят с декрети. Не ръководят през парламентарни демократични процедури, а управляват ден за ден, както им дойде.

През това време един депутат от опозицията не стои вкъщи - освен когато няма работа. Ние от БСП провеждаме цяла серия от срещи с браншови организации, за да можем да съставим наши алтернативни мерки за тази криза. Защото - без да коментираме здравословната страна на нещата – правителството се проваля в предлагането на реални мерки, които да спасят хората от проблемите, които тази пандемия ще донесе!

Знаете ле, че моят телефон не е спирал да звъни, намират ме хора във фейсбук, които не познавам – основно собственици на малък бизнес, които ми казват, че те загиват! Въведеното извънредно положение буквално врзивява техния бизнес, защото те нямат мазнинки! Нямат тлъстини, от които да черпят, а живеят месец за месец и в момента твърдят, че техните бизнеси са в летално състояние!

-Кабинетът обаче оповести, че ще иска нов заем от 1 млрд. заради епидемията. А какво стана с фискалния резерв – вие от БСП имахте въпроси, свързани с него?

-Ние продължаваме да имаме въпроси! Защото в България математиката не излиза! Нищо от това, което управляващите говориха толкова много време, в момента не се връзва. Много медии писаха – в края на януари се хвалихме, че имаме 1,5 млрд. лв. плюс, само няколко седмици по-късно Борисов каза, че сме с 3 млрд. лв. назад! Т.е., близо 5 млрд. лв. липсват в сметките на премиера, а държавата няма как да ги е изхарчила през тоя период!

Да не би да се окаже, че нищо от тези обявявани успехи не е било истина, че са били счетоводни фокуси? Някакви финансови абракадабра на Горанов, който да хвърля прах в очите на хората?!

Те един път вече ни излъгаха за ръста на БВП - защо да не са излъгали и за размера на резерва? Има много големи въпроси за отговаряне и смятам, че това е другата причина парламентът спешно да бъде разпуснат в карантина. Тъй като там можеха да се поставят постоянно тези неудобни въпроси. Не може тирадите на премиера да заменят реалността.

В реалността малкият и среден бизнес, обикновените домакинства се нуждаят от реална подкрепа, а в момента получават един голям виртуален среден пръст!

Извинявам се за грубия език.

-В Западните медии се прокрадва тезата, че в Източна Европа има изкушения за диктатура. В този контекст – до какво ще доведе всичко това, как ще изглежда Европа след коронавируса?

-Ако мога да ви дам истинският отговор на този въпрос, вероятно заслужавам Нобелова награда. И специално да се появи нова категория политика. Факт е, че Европа ще бъде различна. Това е голямо клише - дразня се, че го употребявам, но е точно така. Нищо не може да остане същото след тази ситуация.

Вижте, аз лично не се опасявам толкова много, че в България ще има диктатура или че България ще се превърне в полицейска държава. Но основанията ми за това безгрижие са доста ужасни. Тъй като полицейската държава изисква модерност на институциите, дисциплина, ред и някакво ниво на модернизация, която България не притежава.

Проблемът в България е, че може да стане по-лошо, отколкото в полицейска държава – страната да потъне в пълен хаос и невъзможност да се възстанови след удара, който ще поеме.

Трябва да отбележим напълно липсващата реакция на ЕС в тази ситуация. Европейският съюз като че ли се стопи и го нямаше - което показва, че има някакъв голям проблем в него. Не смятам, че ЕС ще изчезне, но принципно бъдещата идеология на ЕС – че всички трябва да станем една голяма държава – просто ще изчезне. Когато стана голямата криза, всички се обърнаха към националната държава за спасение и никой не търсеше да лее сълзи пред портрета на Урсула фон дер Лайен за някаква помощ!

А как ще се промени България не мога да кажа. Но съм убеден, че това, което ще изяде главата на сегашното управление, не са толкова мерките за ограничаване на движението във всеки град. Нормално е, когато има болест. Но тук ще цитирам Валентин Вацев, чиято теза споделям:

„ГЕРБ са партията на едрия български капитал. И този път направиха нещо, което можем да наречем маневрата на камикадзето. Със своето бездействие започват да унищожават средния и дребния бизнес, които бяха и тяхна избирателна база. Унищожавайки това, те режат клона, на който седят“.

Така че очаквам наистина драматични промени в България. А как ще се промени света, ще видим тепърва. Много правителство тестваха техники за контрол върху масите, които се оказаха доста ефективни. И това плаши още отсега.

-Има ли яснота поне сред депутатите дали извънредното положение ще бъде удължено?

-Към момента няма такава яснота. Миналата седмица чухме уверение, че тази седмица парламентът ще бъде свикан, за да промени един закон заради падането цената на газа. И мисля, че управляващото мнозинство ще удължи извънредното положение поне с още един месец.