Анализатор пред Lupa.bg: Даже и Москва не знае кой ще е президент на САЩ

Актуално интервю
16:10 - 02 Ноември 2020
7682
Анализатор пред Lupa.bg: Даже и Москва не знае кой ще е президент на САЩ

Зорница Илиева е журналист, специализирал в областта на международната политика. Била е главен експерт по външна политика, отбрана и сигурност на 39-тото и 40-то Народно събрание. Автор е на редица анализи за събития в Турция, Балканите, Близкия изток. 

-Г-жо Илиева, какъв резултат очаквате на президентските избори в САЩ утре?

-Знаете, че у нас повече даваха думата на привържениците на демократите и има известни внушения в тази посока. Но аз смятам, че трябва да запазим неутралитет, защото нищо не се знае.

-От доста време насам прогнозите са в подкрепа на Джо Байдън, но дали са обективни?

-Не случайно казвам, че у нас често даваха думата на хора, които са свързани с демократическата партия. Или са привърженици на неолибералните стратегии, които съществуват. Но за мен ситуацията е фифти-фифти, това е моята лична оценка. Всеки един от двамата има своя шанс да спечели, наистина не се знае какъв ще е резултатът. Според мен

Тръмп ще разчита и ще получи преднина, само ако активността на изборите е по-висока. Или ако в последния момент привържениците на републиканската партия си направят труда да отидат да гласуват. Защото вече се знае, че в предварителния вот по пощата води Байдън.

Не забравяйте, че почти цялата преса в САЩ работи в полза на Байдън. И те направиха внушения, че хора от екипа на Тръмп го предават и в момента. Т.е., те проведоха една много нечистоплътна кампания. Много нестандартни и много различни са тези избори в Щатите. В едно общество, което е силно разделено и силно конфронтационно. И се внушава, че предстои едва ли не гражданска война.

-Ще има ли наистина размирици, ако спечели Байдън – това се прокрадва в медиите? Всъщност, присъства и другата теза – че предстоят бунтове, ако спечели Тръмп.

-Разбира се, защото ще има недоволни. Това, че по-голямата част от американците се въоръжиха, това, че витрините на хотели и на магазини са запечатани, това, че се увеличават огражденията около Белия дом – всичко това създава такива настроения. Всичко това говори, че обществото вече е настръхнало. А това няма да отшуми със съответния избор. Който и да спечели, ще има недоволни и реакции. Въпросът е дали властта ще се справи с тази нова ситуация. Стои въпросът дали няма да избухнат отново расови конфликти – защото за Байдън при всички случаи ще гласуват по-голямата част от афроамериканците, латиносите.

Но в същото време белите, които се чувстват застрашени и подкрепят Тръмп, ще имат своите основания да изразят неудовлетворение. И тук е проблемът – ще се справи ли американското общество.

Представяте ли си в САЩ да има „Народна република Сиатъл”?! Що за изпълнения! Това са неща, които до вчера никой не можеше да си представи за територията на Съединените щати.

-От това, което казвате, излиза, че твърда прогноза дори и днес не може да се направи?

-Не. И двамата са с реални шансове да спечелят тези изори. Разликата според мен ще е много малка и това създава опасността за нелицеприятни реакции. Точно това е неприятното за целия свят – всички знаят, че от тези избори зависи развитието на геополитиката като цяло.

Много важни са внушенията какво очакват Русия или Китай от тези избори. Твърди се, че Русия предпочита Тръмп, а Китай – Байдън.

-Това не отговаря ли на истината?

-Не съвсем. Никак не е случаен фактът, че вече няколко седмици от Москва непрекъснато има съобщения от типа:

Няма значение кой ще спечели изборите – отношенията Русия-САЩ няма да се подобрят, те са сложни и ще продължат да бъдат такива. И че Кремъл ще работи с който и да бъде избран за президент.

За мен това е много симптоматично. Руснаците имат много добра разузнавателна система и това говори, че те самите не са убедени кой ще бъде победител. И се застраховат.