Анализатор пред Lupa.bg: Предателите на Тръмп се целят в мястото му

Актуално интервю
15:40 - 11 Януари 2021
11095
Анализатор пред Lupa.bg: Предателите на Тръмп се целят в мястото му

Зорница Илиева е журналист, специализирал в областта на международната политика. Била е главен експерт по външна политика, отбрана и сигурност на 39-тото и 40-то Народно събрание. Автор е на редица анализи за събития в Турция, Балканите, Близкия изток. 

-Г-жо Илиева, не е ли прекалено в САЩ да започват нова процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп една седмица преди края на мандата му?
 
-Не е въпросът дали е прекалено или не – въпросът е в целта, която преследват демократите, които вече доминират в цялата изпълнителна и законодателна власт в САЩ. Те ще имат водещата роля в Сената, в Камарата на представителите – т.е. ще могат да провеждат политиките, които считат за правилни. Друг е въпросът дали са такива и как се възприемат от света.

Целта, която явно следват, е да не дадат възможност на президента Тръмп да продължи политическа дейност, да има някакъв шанс за бъдещи политически действия.

Т.е., той се явява заплаха за доминацията на демократите и за тяхната водеща роля в политическия живот на САЩ – или на неолибералите. Което пък се отразява на целия свят, особено пък в Европа.
 
-Т.е., Тръмп остава заплаха дори и извън Белия дом. 
 
-Разбира се.

Нали не си мислите, че в Белия дом президентът Джо Байдън с Камала Харис ще бъдат хората, които еднолично ще определят политиката на Съединените щати или по-точно на естаблишмънта във Вашингтон през следващите 4 години?!

Зад тях стоят сили, които направиха трудно президентството на Тръмп. Които не се примириха – атаките срещу Тръмп започнаха от първия ден от влизането му в Белия дом. Фактически той беше изненадата през 2016 г., защото едва ли са очаквали съкрушителната му победа тогава. Но самият факт, че сега за него гласуваха 74 милиона души – повече отколкото през 2016 г. – това си е заплаха за демократите.

-Очаква се сега на 20 януари да има нов протест с привърженици на Тръмп, дори още по-мащабен. Възможно ли е да се повторят събитията от щурма на Капитолия – с още по-голям заряд?
 
-Едва ли ще се повторят във вида, в който това се случи на 6 януари. Предполагам, че ако се състои един такъв митинг, привържениците на Тръмп ще се съобразят с препоръките му протестът да бъде мирен. Защото все пак има различни тълкувания на това нахлуване в Капитолия.

Смята се, че има сценарий и щурмът е предизвикан от сили, които са извън привържениците на Тръмп.

Има разследване. Даже шефът на полицейските сили, които са охранявали Капитолия, каза, че 6 пъти е искал помощ да бъде подкрепен от гвардията, която е доста по-мощна, но е получил отказ! Оставен е сам да се справя с множеството привърженици на Тръмп, които са се явили – по призива на Тръмп – пред Капитолия. Тук вече възникват много въпроси – сценаристите на всички тези събития дали са си направили точно сметката, защото реакциите по целия свят са разнопосочни.
 
-Казвате, че това, което се случи в Капитолия, всъщност е дело на опонентите на Тръмп?
 
-Казвам, че има и такъв вариант и в момента тече разследване. Но фактът, че излизат такива информации,  говори, че има и други настроения в Съединените американски щати. А точно тези настроения са сигналът за разделението на тази държава – 50% на 50%, които не си говорят помежду си! Те нямат комуникация, дори се ненавиждат. Това вещае не особено светла перспектива както за държавата, така и един труден мандат на президента Джо Байдън. Затова казах – дано са си направили точно сметката.

Самият факт, че излизат информации в западни медии, и то на сериозни наблюдатели, които не избягват думите: гражданска война, полицейска държава, диктатура... е доста показателен. Това са термини, които лесно могат да се припишат на медиите в МоскНали не си мислите, че в Белия дом президентът Джо Байдън с Камала Харис ще бъдат хората, които еднолично ще определят политиката ва, но доскоро не можеха да се прочетат в сериозни западни медии.

-Това ли я чака Америка в близко бъдеще?
 
-Това е един от вариантите. Много зависи тези, които в момента държат цялата власт в Америка, какво действия ще предприемат. Защото първите им изяви говорят точно в тази посока – това решение да не се използва "тя" и "той" в Сената, това, че те предприемат действия за нов натиск върху президента Тръмп – вижте, това руши имиджа на Америка. Да, той не признава изборите. Да, съдилищата на САЩ казаха, че няма нарушения на изборния процес, но в същото време казват – сериозен процент от американците са убедени, че има фалшификация в изборния процес и че Джо Байдън не е легитимен президент. Това как ще се пречупи като настроение..?
 
-А успяха ли да пречупят Тръмп? Или той в момента планира действията си по нов начин?

-Тръмп заяви предварително, че той няма да се откаже от политически битки. Тъй като в самата републиканска партия по-голямата част от Камарата на представителите, от Сената стоят зад него. Републиканската партия няма друго изявено лице.

Тези от републиканците, които подкрепиха решенията на демократите – това са хора, които имат амбиции да заемат мястото на Тръмп. Те да са лидерите в Републиканската партия и евентуално кандидатите за следващ президентски мандат. Така че той извърши преброяване на дивите зайци в собствената си партия.

Тези хора съхраняват местата си, заемат центристки позиции, за да могат да атакуват лидерството в Републиканската партия, която в момента е в незавидно положение. А Тръмп не скри амбициите си да остане начело на гражданите, които го подкрепят. Той каза, че ще обикаля страната, че ще върви сред привържениците си – т.е.,

Тръмп подготвя почвата за след 4 години.

Представете си какви амбиции има този човек, който фалира три или четири пъти в живота си и въпреки всичко остава в позицията си на милиардер! Така че това е характер – дали на някой му харесва или не, дали е нелицеприятен, дали е прекалено груб – но това е явление в политическия живот на САЩ.