Бакшиши „камикадзе” правят катастрофи, точат пари от застраховки

Ексклузивно
18:45 - 29 Март 2019
1973
Бакшиши „камикадзе” правят катастрофи, точат пари от застраховки

Таксиметрови шофьори от цяла България използват хитра схема, чрез която точат пари от застраховки, причинявайки умишлена катастрофа, показа проверка на Lupa.bg. Бакшишите дават знак на път с предимство на отсрещна кола, че я пускат, а когато някой се подлъже, натискат здраво газта и умишлено правят катастрофа. Когато дойдат катаджиите, бакшишите категорично отричат и сочат наивника като виновен за отнетото предимство. 

След като изкривят ламарините, тарикатите отиват при застрахователя на жертвата и прибират от 300 до 500 лева, в зависимост от щетите по жълтата кола. Таксито след това се откарва при доверен майстор, който за стотина лева прави колата като нова, изчуквайки ламарините. 

Проверка на Lupa.bg показа, че все по-често стават катастрофи с таксиметрови коли, като, странно, в 74% от случаите бакшишите нямат вина за пътното произшествие. Шофьорите на жълтите коли прецакват най-често жени, които приемали даденото им предимство като кавалерски жест. После дамите развълнувано обяснявали пред катаджиите, че наистина получили знак да минат първи, но пътните ченгета рядко хващали вяра.

Таксиметрови шофьори признават, че в повечето случаи дори шефовете на фирмите знаели за този начин на допълнително спечелени пари, но не търсили сметка от подчинените си, защото колите са поверени за поддръжка на самите водачи.

Таксиджиите правили катастрофи когато са без клиент, за да не изплашат и наранят някого, а и за да няма свидетел, че са подлъжали „жертвата“ си с предимство. 

Lupa.bg научи още, че таксиджиите са едни от най-честите клиенти на застрахователите, някои от тях даже ползвали познанства и договаряли при оценяване на щетите да се надуе сумата за покриване на разходите.  

По-рано днес стана ясно, че Окръжната прокуратура в Пловдив води досъдебно производство за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери от таксиметрови дружества.  Уточнено бе, че водачи ще бъдат разпитани единствено в качеството на свидетели и това по никакъв начин не налага преустановяване на тяхната дейност. 

Досъдебното производство е било образувано вследствие на извършена проверка по подаден от началника на областния отдел "Автомобилна администрация" - Пловдив сигнал, съдържащ данни за данъчни, документни и други престъпления, допълват от прокуратурата.