Българин от РСМ пред Lupa.bg: Властта в Скопие плати на трима наркодилъри да пребият Бекир Кадриески

Македонското правителство налива средства, за да се очерня България, заяви Горан Серафимов

Актуално интервю
18:00 - 10 Юли 2023
41930
Българин от РСМ пред Lupa.bg: Властта в Скопие плати на трима наркодилъри да пребият Бекир Кадриески

Аз не се страхувам да се нарека българин. Аз съм роден българин. Баща ми ме е възпитал да се чувствам българин. Подложен съм на натиск от Скопие повече от 15 години за това. Като бях младеж, не ме вземаха на сериозно, но после стана страшно. През последните 4 години не мога да си намеря постоянно работа. Едвам свързвам двата края.

Взех решение да напусна Северна Македония и да дойда при приятели в България.  Хората тук са много добри към мен – и Виктор Стоянов, и Георги Мъндев, и Спас Ташев... В България ще регистрирам моята инициатива - Върховен македонски комитет. Това заяви в интервю за Lupa.bg Горан Серафимов, който напусна родната Македония, за да потърси по-добър живот в България.

 - Какво преля чашата на търпението ви и ви накара да си съберете багажа и да се преместите в България?

 - Обмислям го от 2 години. Тогава още не съществуваше фондация „Македония”. Снимах се с българска книга и пуснах снимката във фейсбук. Исках да помогна на инициативата на Виктор Стоянов. След снимката бях извикан без призовка от Агенцията за национална сигурност на информативен разговор. Бях държан на крака 3 часа и половина. Нямаше никакви протоколи, поисках адвокат, но ми отказаха. Тръгнах си, след което получих предупреждение да внимавам какво правя и къде ходя. Тогава разбрах, че повече няма живот за мен в РСМ.

Две години ми отказваха операция и на хернията, и на коляното. Направиха ми 2 операции на коляното в Щип и по спешност ме пратиха в Скопие. Там обаче ми забавиха лечението. Документите ми още са в травматологията на държавната болница в Скопие. Последния път отидох на две патерици там да си взема документите, защото разбрах, че няма да ме лекуват. Изведоха ме с охрана. В момента ми излизат телове от коляното. С моя случай е запознат ЕП. Бях в доклада за нарушени човешки права.

 - Какво представлява вашата инициатива Върховен македонски комитет?

- Тя ще прерасне в неправителствена организация. С нея ще се борим не само с македонските политици, но и с българските. Миналия петък бях поканен в НС от ИТН. Срещата не беше популистка. Получих от ИТН подкрепа, но само от тази партия. Трябва да се ясни проблемите на българите в Скопие. Там умират българи от недохранване. Преди близо 7 месеца почина приятел от глад и студ. Човекът беше диабетик, не му беше удобно да взема пари от познати.  

 - Колко е реалният брой на българите в РСМ?

 - Между 50 и 80 000 са хората с изразено българско самосъзнание. Те признават, че са българи, но се страхуват на публично място да го заявят. Ако няма преследване в РСМ,   българите там ще се увеличат поне с още 200 – 300 хиляди. В България се пращат хора, които да говорят срещу страната. Македонското правителство дава пари на посолството в Скопие България да се очерня. Това си е тероризъм. Зад ОМО-Илинден стои също македонското правителство.

Властта в Скопие изпрати трима дилъри на дрога, за да пребият Бекир Кадриески. Това е новият подход за сплашване на Агенцията за национална сигурност. Повярвайте, един ден някой ще загине.