„Последната книжарница в Лондон“ – роман, вдъхновен от истински случай

Мадлин Мартин пише затрогваща история за обич и приятелство по време на най-тежки изпитания

Книги
09:29 - 15 Декември 2022
2702
„Последната книжарница в Лондон“ – роман, вдъхновен от истински случай

Каква полза бихме имали от книгите, когато светът наоколо ни се разпада? Може ли една книжарница да предложи спасение? На тези въпроси отговаря американската писателка Мадлин Мартин в своя роман „Последната книжарница в Лондон“. Вдъхновена от реалните бомбардировки над английската столица през 1940-а и 1941-ва, книгата разказва за силата на литературата да превежда човека дори през най-тежките изпитания, каквото неминуемо е Втората световна война.

Затрогващият роман излезе на български с логото на издателство „Кръг“ и в превод на Надя Баева. Корицата е дело на Биляна Славкова от Kontur Creative.

„Последната книжарница в Лондон“ ни запознава с младата Грейс Бенет, която се мести в Лондон, изоставяйки досегашния си спокоен живот в Дрейтън. Вместо бляскавата столица, която винаги си е представяла, тя открива град в подготовка за война. Започва работа в прашна книжарница, където всичко й е чуждо. Малко по-малко, на фона на тъмните нощи и непрекъснатите въздушни нападения, Грейс открива красотата на книгите и в тях успява да намери светлина, която да споделя и с околните.

Мадлин Мартин има силен интерес към историческите теми, доказан с предишните й романи, някои от които са преведени на над двайсет езика. За написването на тази книга тя се вдъхновява от Лондонския блиц – името, което британската преса дава на масираните германски бомбардировки над Лондон по време на Втората световна война. Оказва се, че няколко книжарници оцеляват насред взривовете.

Мадлин Мартин прави задълбочени проучвания и превръща тази тема във фокус на романа си. В книгата тя поставя своите живи и пълнокръвни герои на фона на реалните събития, за да разкаже история за обич, приятелство и съпричастност, доказваща, че и след най-тъмната нощ настъпва зората.

Мадлин Мартин е световно известна авторка на бестселъри. Прекарала е част от детството си в Германия и това предопределя интереса й към историята и пътуванията. Живее във Флорида със семейството си и двете си котки.