Боби на изпроводяк: Писна ми, тръгвам си, ще ходя за риба!

У нас няма черно тото, не съм участвал никога в уреден мач, заяви Михайлов след подадената оставка

Актуално интервю
19:31 - 18 Октомври 2019
6456
Боби на изпроводяк: Писна ми, тръгвам си, ще ходя за риба!

Тръгна си. След 14 години властване. Направи го с внимателни крачки, без да го придържа никой, както при онзи случай с ишиаса. Отговори на всички въпроси, на повечето с усмивка. И завърши с усмивка, която беше породена от завършващия въпрос на Сашо Диков на пресконференцията: "Е, щом и на теб са викали, че си пе***аст, това е успокояващо!" Това беше Борислав Михайлов - човекът, който управляваше българския футбол в продължение на 14 години. И той започна пресконференцията на базата на националите в Бояна, без да чака журналистически въпроси.

- Току що подадох оставка. Тя е личен акт и не се гласува. 14 години са много голям период от време. Ще ви дам няколко сравнения, които съм длъжен да направя. За този период сме имали 14 финансови ревизии и одити. Без забележка. Оставям БФС в изключително добро състояние. Бюджетът през 2006 година - 5 615 000 лева, за тази година е 18 923 000 лева. Всички може да видите, че бюджетът расте нагоре. Парите са идвали от: спонсори 12 600 000 лева, от ТВ права 56,4 млн. лева, от които за клубовете са 50,8 млн. лева. Представители на БФС в УЕФА в началото бяха четирима, сега са 20. Международни съдии от 17 станаха 29. Инфраструктура: през 2006 година бяхме в сграда на ул. "Иван Асен", през 2019 година вече имаме 41 мини футболни терени, футболна база в Правец, национална футболна база в Бояна. Финансово състояние - 14 финансови одита без забележки, финансова наличност над 2 600 000 лева. Бяха организирани три европейски първенства за юноши и девойки и над 10 квалификационни групи за европейски първенства. Това е много кратък анализ, който бях длъжен да направя и да знаете какво се е случило по моето време.

- Защо подадохте оставка и тя беше ли повлияна от искането на премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев?

- Дали съм говорил с Бойко Борисов? В деня на мача се видях само с министъра на спорта. Прочетох изказването на премиера на сутринта, но моето решение няма нищо общо с това. Не съм променял решението си през деня. Аз като бях вратар, шест гола не са ми вкарвали със сигурност. Идва моментът, в който търпението се изчерпва. Отдавна се замислям, че може да съм омръзнал на хората. Напоследък се случиха неща, които вкарват напрежение. Предпочетох с моята оставка да сваля това напрежение и моите колеги да работят спокойно.

- А вашата оставка не беше ли поискана от публиката след скандиранията след края на България - Англия?

- Оставката ми не е поискана от публиката. Нищо не е поискано от публиката, то също е направено нарочно. Виковете "Боби Михайлов пе*ераст!" не са за първи път.

- Коя е най-голямата ви грешка?

- Че през тези години бях прекалено добър с всички.

- Кой е селекционерът, с който работихте най-добре през годините и сте доволен от него?

- Всички назначения са минавали с преговори с много треньори, не съжалявам за нито един треньор. А и не мога да давам такива персонални оценки за хора, не е коректно.

- Оттук насетне какво следва за вас?

- За футбол ще мисля след много време, ако въобще мисля. Аз бях дотук. В България никой не харесва успелите хора, а аз съм доста успял човек. Сега ще си почивам, ще съм далеч от футбола, ще ходя на лов, за риба...

- Нали казахте, че ще помагате на българския футбол? Как ще стане това, след като се оттегляте - като ви попитат, като ви поканят - дали за националния отбор, дали за клубните?

- Ще помагам с каквото мога. Имам достатъчно връзки и контакти в УЕФА, имаме стабилни позиции, които изградихме през годините. Мога да бъда от полза с моя опит и контакти в централата. Оттеглянето ми от президентския пост на БФС няма да навреди на позициите на България в УЕФА.

- Не станахте ли жертва на нещо подготвяно отдавна - темата с расизма и станалото на мача България - Англия?

- Не мога да гадая дали случилото се е направено нарочно. Със сигурност не сме го предизвикали ние. Напрежението бе нагнетено от Англия и затова изпратих две писма - до УЕФА и до шефа на английската федерация, в които твърдях, че в България няма расизъм. Много пъти се е случвало англичаните да бъдат обект на расизъм, но чак срещу нас заговориха и създадоха проблема.

- Наскоро имаше нововъведението - за вратарите извън ЕС от следващия сезон...

- Това не е мое предложение. По една случайност синът ми е вратар. Вие можете ли да ми изредите петима вратари от българското първенство, които да пазят на родните отбори? Не можете!

- От колко време не сте посещавали мач от родното първенство?

- В последната година не съм. А и никъде не пише, че президентът на БФС трябва да ходи на мачове на клубните отбори. Той трябва да е на националния отбор на срещите. Аз ги гледам у нас по телевизията всичките срещи от родното първенство.

- Дали всичко е правено от БФС по правилата и има ли уговорени мачове, т.е. "черно тото"?

- Темата за уговорени мачове се преекспонира от 15 години. Който докаже, че има черно тото, нека виновните си поемат вината. Всички сигнали са предадени на прокуратурата. Има съмнения за уредени мачове, но нищо не е доказано. Сигналите намаляват през годините.

- Христо Стоичков ви нападна и обвини, че сте уреждали мачове, а Атанас Фурнаджиев лично е дал средства, за да бъде предаван пряко приятелският мач с Естония?

- Ицо тогава се беше ядосал, каза някои неща. След това не сме коментирали нищо, той не е споменавал вече за това. Моята съвест е чиста, аз не съм участвал в такива неща. За Наско Фурнаджиев е пълна глупост това твърдение. Какво общо имаме ние с някакъв съдия, който решава да даде 4 дузпи в мача? Ние не можем да го спрем. След това бяха обявени имена, имаше задържани, а ние сме чисти, няма никакво доказателство срещу нас.

- ГДБОП нахлу в сградата на БФС, какви са резултатите?

- Такива специализирани структури казват дали нещо се е случило, когато проверката приключи. Засега няма нищо, а вие първи ще научите, ако има нещо.

- Вие и БФС пред кой носите отговорност?

- Аз нося отговорност пред хората, които са ме избрали. Това са 600 делегати. И то с мнозинство, повече от 90%.

- Съжалявате ли за състоянието, в което оставяте българския футбол и националния отбор?

- Аз вина нямам, нито моите колеги. Не играем ние на терена, нали? Половината от футболистите от мача с Англия в София не ги познавах. Имаше дебютанти, нови имена

- Кой и какъв трябва да е новият президент на БФС?

- Новият президент трябва да е добър мениджър и да го уважават футболните хора. Благодаря ви, че работихме заедно през последните 14 години, за мен беше чест!