Борис Попиванов пред Lupa.bg: Залезът на Борисов може да доведе до изгрева на Радев

Актуално интервю
15:50 - 02 Септември 2020
8330
Борис Попиванов пред Lupa.bg: Залезът на Борисов може да доведе до изгрева на Радев

-Г-н Попиванов, ДПС днес поиска оставката и на кабинета, и на президента. Очаквана ли беше тази тяхна позиция с оглед на това, че цяло лято мълчаха, или е изненадваща?

-Със своето мълчание до днес ДПС си вдигаше политическата тежест, защото беше ясно, че без ДПС Велико Народно събрание и промени в конституцията не могат да се случат. А всички останали политически сили, независимо от колебанията си, бяха някак определени. Смяташе се, че ГЕРБ на някаква цена ще успее да осигури партньорите си от „Обединени патриоти”, а може би и ВОЛЯ и някои независими, а БСП ще стои твърдо против.

Така че цената на ДПС растеше толкова повече, колкото повече те мълчаха.

Заедно с това обаче едва ли може да говорим за някаква много сериозна изненада, защото през август медиите, свързани с един от депутатите на ДПС, вече излизаха с подобни заглавия – след инцидента с жената пред Румънското посолство имаше статия, озаглавена: „И двамата да си ходят”. Говорейки за Борисов и Радев.

А по въпроса защо – защото ДПС според мен са направили своя прочит, че Борисов е трудноспасяем като политическо бъдеще на този етап в тази конфигурация. И те искат да „закачат” за него и Румен Радев, за да намалят възможностите и потенциала на две от силните фигури в България. 

ДПС печели там, където няма силни, категорични, с голяма обществена и международна подкрепа лидери. Тогава ДПС в най-голяма степен може да реализира балансьорска роля, да оказва натиск, тогава в най-голяма степен може да прокарва свои предложения. 

-Според вас Радев пречи на ДПС като евентуален силен лидер?

-Точно така. Като евентуален силен лидер би им попречил след изборите, не сега. Те предпочитат Борисов да бъде притиснат до стената и да бъде поставен в клетката като политик, който си отива –

да не стане така, че залезът на Борисов да доведе до сериозен политически изгрев на Радев.

И обвързването на двете оставки днес от страна на ДПС е част от подобна стратегия.

-През юни ваши колеги прогнозираха, че до два месеца Румен Радев ще подкрепи политически проект. Тези два месеца минаха. Според вас президентът изигра ли си добре картите през лятото? И очаквате ли тепърва изненади от него?

-Румен Радев направи единственото, което можеше да направи в тази ситуация. Началото на 2020 година доведе почти до кулминация неговия разрив с правителството. Нещо повече – инициативите тогава на главния прокурор, поведението на различни представители на мнозинството сочеха, че тенденцията е Радев все повече да бъде изолиран и поставен до стената.  

И той като военен човек имаше един-единствен избор – да контраатакува. Той нямаше друг избор, освен вече категорично да критикува – без намеци и заобикалки. И да се опита да използва максимално тази гражданска енергия на недоволство.

Тя беше налице и той намери подходящия момент своя собствен политически интерес да го съчетае с наистина масовото недоволство на голяма част от българите.

-А поведението на БСП как оценявате? И в каква степен техните вътрешни борби им попречиха да използват максимално опозиционния си потенциал в момента?

-БСП са в особена ситуация съвсем не заради прекия избор на председател. Защото тяхната сила по никакъв начин не е в София. Активната част от гражданите на столицата не са привърженици на БСП.

Следователно всеки опит на БСП да се опита да застане начело на протестите в София би бил не просто обречен на неуспех, а би мъоъл да доведе до обратния резултат – хората да пренесат своето недоволство от ГЕРБ и Бойко Борисов към БСП.

Ето защо БСП е поставена в ситуация да намира тактически начини хем да подкрепя протестите, хем да не се опитва да излиза по-напред, както би подобавало на една основна опозиционна сила. БСП разчита на това, че протестите са си протести, но когато идват избори, избирателите се оглеждат за наличните възможности и съществуващите опции за гласуване.

-Вашата прогноза – ще има ли оставка до края на седмицата?

-Доколкото това зависи от Бойко Борисов – няма да имаме до края на мандата. Но не съм сигурен, че зависи изцяло от него.