БРУТАЛНО: Депутат от ГЕРБ призна - политиката победи правото

Радомир Чолаков обвини Гешев, че разпада политическата система, Нинова изпадна в шок от чутото

Ексклузивно
11:11 - 19 Май 2023
8067
БРУТАЛНО: Депутат от ГЕРБ призна - политиката победи правото

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков взриви пленарната зала по време на дебатите за ремонта на НПК в контекста на въвеждането на разследване на главния прокурор - текст, влязъл по бързата писта в парламента. Чолаков обяви от трибуната, че ПГ на ГЕРБ никога не е била против тази идея. Но и че в момента се кани да гласува "за" противоконституционни текстове в името на... "политическата целесъобразност". 

"Лично аз съм казвал на г-н Зарков, че е мое голямо желание тази огромна рана да бъде затворена", заяви Чолаков. И добави, че било ясно как обвинител номер 1 имал особено място в съдебната система.

"А в последните дни виждаме как един главен прокурор е в състояние да започне да разпада политическата система с инсинуации, с подхвърляния, подмятания - неща, които изобщо не са му в длъжностната характеристика", нахъсано обясни за фигурата на Гешев депутатът от ГЕРБ. 

И по думите му всички били съгласни, а не само Венецианската комисия, че тази безконтролна власт трябвало да бъде ограничена.

"През цялото време се опитвахме да водим дебат на професионална плоскост, но не го виждаме. Това, което ще се случи днес в пленарната зала и всички ще станат свидетели на това, е как политическата целесъобразност побеждава над законосъобразността и над конституционосъобразността. Това е само политическа целесъобразност, въпреки правото. За съжаление, се докарахме дотам", са точните думи на Чолаков, които възмутиха народните избраници и отляво, и отдясно. 

Първа скочи в реплика шефката на БСП Корнелия Нинова, която директно нападна колегата си от ГЕРБ, че току що е признал как политическата целесъобразност е победила правото в храма на правото.

"Вие признавате, че съзнавате напълно, че приемате нещо противоконституционно. И че един министър, служебен, се е противопоставил на съдебната система и е принудил НС да приеме противоконституционне закон", заяви Нинова. И окачестви думите на Чолаков като тотален удар по институциите в България, при това признат от първата политическа сила в страната. 

Нинова припомни изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от 17 февруари тази година: 

"Съжалявам, че не приехме закона, изготвен от Крум Зарков, макар че е противоконституционен. Радо Чолаков ме залъгваше, че е противоконституционен".

Червената шефка се обърна по този повод директно към Борисов - да го питa дали продължава това залъгване и да го призове да се разбере с депутата си за това кое е истина и кое - не. 

Борисов обаче махна с ръка и напусна залата.