Covid контра: Иде ужасяваща (нарко)пандемия

Общество
14:26 - 19 Февруари 2021
5110
Covid контра: Иде ужасяваща (нарко)пандемия

Ситуацията с наркотиците не е розова – пандемията срина печалбите на търговците. Но това може много скоро да се промени, предупреди ООН. Наркобароните разполагат с купища неразпродаден кокаин и хероин и се готвят да залеят пазара с евтина стока, веднага щом границите се отворят и контролът бъде снижен.

Това са лоши новини за населението на планетата, здравето на което и без друго беше сериозно разклатено от пандемията, а така също и от ръста на консумацията на синтетична дрога, пише „Политика”.

Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите и Европол предупреждават: пандемията COVID-19 оказва масово въздействие върху ситуацията с наркотиците в Европейския съюз. COVID-19 обърка логистиката и доставките в целия свят. Същото се отнася и за глобалния маршрут на контрабандата. Как реагират наркотърговците и наркоманите на създалия се хаос?

Миналата година от предозиране с наркотици в Евросъюза са починали почти 9,5 хиляди души. В 85% от случаите това е смърт от хероин и близки до него вещества.

Европейският център за мониторинг върху наркотиците (EMDCCA) оценява уличната търговия по следния начин: за да избегнат полицейското присъствие по обезлюдените улици и да не привличат внимание, дилърите са принудени да избягват прекия контакт с купувачите. Всичко се решава по телефона. Доставчиците крият дозите под камъни или в процепи на стената.

В същото време обаче дрогата става все по-некачествена и все по-опасна, защото се приготвя от т.нар. готвачи – хора, които забъркват невероятни смеси. Това пък се налага заради ограниченото заради пандемията преминаване на транспортни средства по европейските граници и намалелите възможности на трафикантите.

Първата вълна на COVID-19 и ограниченията на пътуванията намалиха обема на трансграничния наркотрафик, но организираните престъпни групи бързо се адаптираха. Все по-често поръчките стават чрез интернет и по телефона. Ограничителните мерки доведоха и до това, че хората все по-често употребяват дрогата в домашни условия, което пък може да провокира сериозни конфликти в семейството. Във всички европейски страни в момента се констатира занижаване на качеството на стоката и увеличаване на цените.

„Спадът на икономиките заради COVID-19 може да измени в дългосрочен план пазара на наркотиците. На базата на опита от финансовата криза през 2008 г. може смело да се предположи, че страните ще орежат бюджетите за борба с наркотърговията, а това на свой ред ще доведе до нарастване на потреблението на наркотиците“, пишат докладчиците на ООН. Много обеднели хора може да се окажат подмамени от нелегалния бизнес и да се пробват като дилъри, алармира Управлението на ООН по наркотиците и престъпността.