Д-р Мими Виткова пред Lupa.bg: Правителствена болница е за прокурор

Актуално интервю
11:36 - 03 Юни 2021
13680
Д-р Мими Виткова пред Lupa.bg: Правителствена болница е за прокурор

-Д-р Виткова, как ще коментирате новината, оповестена от здравния министър Стойчо Кацаров, че в Правителствена болница е действала схема за трафик на органи?

-Думи нямам. То не подлежи на коментар. Това е за прокуратура, не за коментар. Сигнал до прокуратурата и това е - ако е доказано, че това, което се изнася, е така.

-Оттук нататък болница „Лозенец” подлежи ли на „спасение”, нейната репутация, защото очевидно там е имало доста лоши практики?

-Е, като има лоши практики, защо вече бившият министър преназначи ръководството?! Защо? Той знаеше за тези лоши практики.

-Кой точно бивш министър? Костадин Ангелов ли? 

-Ангелов. Тия конкурси, които ги проведе преди изборите – той преназначи Любомир Спасов за директор.

-Но сега Стойчо Кацаров го уволнява – него и Съвета на директорите на болница „Лозенец”.

-Преди няма и месец какво направи предишният министър, когато ваши колеги журналисти извадиха, че

всички, които са минали на профилактика, са им изкарали, че имат тромбози на долни крайници и са ги приемали, без да имат нищо...? И това са злоупотреби за близо половин милион от Здравната каса!

-Фалшивите пациенти са другото, за което сигнализира настоящият здравен министър.

-Това се знаеше, когато се проведе т. нар. конкурс. И въпреки това Любомир Спасов беше преназначен. А в същото време Стойчо Кацаров не иска са погледне какво направиха в ИСУЛ.

Един почтен човек като Куруков, който стопи дълговете на ИСУЛ от 10 млн. на 1 милион, натрупани от предшественика му, го смениха с едно момче на 35 години, икономист. И Съветът на директорите се оглавява от един юрист, завършил школата в Симеоново. Със собствен бизнес. Сега преди изборите го смениха.

-Може би ще дойде ред и на ИСУЛ.

-Не знам. Защото Стойчо Кацаров заяви публично, че няма да се занимава с конкурсите – защо да не се занимава? Ето ти Правителствена болница – преди 20 дни минал конкурс, преназначено ръководство, което означава, че всичко е чисто... Когато се знаеше тази публична информация за лъжата с тромбозите!

Ами Александровска? Защо не седнете да попитате предишния директор, който сега е ректор, Лъчезар Трайков – как вие до 2012 г. поддържахте болницата без дефицит, а от 2013 до 2020 г. тя натрупа 65 млн. дългове?! Как преди тази болница функционираше без дългове? Всичките тези години са на Ангелов. И за награда го направиха министър! Това са безумия в системата...

Това е система, която е оставена на самотек. Затова – прокуратура и нищо повече, това не подлежи на никакъв коментар. Носи се наказателна отговорност и толкоз. И най-пагубното е, че се промени мисленето на хората в системата – и на лекарите, и на останалия персонал.

Всеки гледа да върти пари, медицината е изтикана някъде си...

Ние се биехме едно време да ходим по курсове и да взимаме специалности... а сега няма такова нещо. Сега е оборот и пари. И това е.