Даниел Лорер от ПП пред Lupa.bg: Не знаем какво да очакваме от ИТН

Коментар
21:25 - 14 Ноември 2021
5811
Даниел Лорер от ПП пред Lupa.bg: Не знаем какво да очакваме от ИТН

Даниел Лорер е една от най-популярните фигури в „Продължаваме промяната” – партията на Кирил Петков и Асен Василев (№25 в бюлетината на предстоящите парламентарни избори). Завършил е информатика и бизнес управление в университета Тел Авив. Съветник е на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

Работи като IT инжeнер в „Mercury Interactive”, израелска хай-тек компания в областа на софтуера за автоматизиран качествен контрол, сега част от портфолиото на „Хюлет Пакард”. През 2007 г. основава „Optiim”, хай-тек компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул. През 2016-а продава фирмата си на австрийския холдинг „New Frontier”. През 2018 г. става един от основателите и управляващ партньор на голям фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Член е на управителния съвет на „Шалом”. Женен е и има 3 деца.

Даниел Лорер беше съветник на Кирил Петков по време на министерския му мандат като служебен министър на икономиката. Заемаше длъжността председател на Комисията по прозрачност в Министерството на икономиката. Потърсихме го минути, след като бяха обявени първите социологически прогнозни резултати. 

- Честит голям успех, г-н Лорер. Забележителен резултат за "Продължаваме промяната",  още повече, че може да се окажете и първа политическа сила.  

- Може би не трябва да благодаря предварително, но нещата изглеждат много добре за момента. Ние, въпреки социологиите от последните дни, имахме усещането, че имаме доста повече потенциал и този фотофиниш в момента да видим дали ще се промени, като изброим и вота от чужбина.

- Вероятно в САЩ и Канада имате много симпатизанти и от там ще дойдат доста гласове.

- САЩ, Канада, Европа - там е много вероятно да няма почти никакъв сериозен вот за ГЕРБ, което сериозно ще подобри баланса в числата на партиите на протеста.

Основно при нас, но също и при ДБ, както в по-малка степен ИТН. Така че нещата ще изглеждат още по-добре утре на обяд.

- Лидерът на ДБ Христо Иванов каза, че предстоят разговори с вас, макар че те, за съжаление ще имат около 20-ина депутати. Вашата позиция?

- Нашата позиция не се е променила от това, което говорихме преди изборите. ДБ са наш естествен партньор. С ИБГНИ на Мая Манолова няма да имаме този шанс, защото по всяка вероятност няма да са в следващия парламент, за което ни е тъжно. Оттам нататък и ИТН, и БСП ще са потенциални партньори за тези разговри.

- Но масово се коментира колко много гласове сте взели от ДБ и затова при тях има сериозен отлив от симпатизанти. 

- В нашата стратегия никога не е било като цел да взимаме гласове от ДБ. По-скоро мисля, че сме взели много гласове от ИТН и БСП. В най-голямата си част хора, които никога не са гласували в последните 10-15 години, ние ги срещахме по площадите и по разговорите ни с българи в чужбина много-много пъти, там е най-голямата ни подкрепа, така че всичко останало не е било плод на някаква концентрирана стратегия, а по-скоро страничен факт.

- Всъщност очаквате ли неприятни изненади от ИТН? Например да не подкрепят едно правителство на промяната?

- От ИТН, в интерес на истината, не знаем какво да очакваме. Имаме противоречиви послания от тях - искат да подкрепят промяната, но от друга страна идват с нерационални искания от рода на това Кирил Петков да не бъде министър-председател. Не говорим за политики, а за междуличностни неща, които нямат място в една толкова сложна политическа ситуация. Така че се надяваме на едно сериозно отношение към създалата се ситуация, за да имаме сериозна програма за идващото правителство.

- Вие оптимист ли сте, че ще има кабинет, или има вероятност пак да предстоят нови избори?

- Виждам огромна нужда в обществото да направим правителство и мисля, че трябва всички политически формации да преодолеем различията си и да намерим една обща формула, което ще  бъде огромен успех. Така че съм оптимист.

- Кой е феноменът на тези избори.  Голямата изненада?

- За мен най-голямата изненада беше сравнително ниската избирателна активност. Струваше ми се през цялото време, че избори 2 в 1 ще предизвикат повече съграждани да излязат и изразят мнение и виждане за бъдещето на страната. Явно умората от изборите си казаха думата и недоверието към политическити сили като цяло надделява у голяма част от хората. Искаме да започнем да го възстановяваме оттук нататък.

- Възможно ли е ако ГЕРБ все пак се окажат първи, да успеят да съставят кабинет?

- ИТН заявяват, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ и ако приемем думата им за дума, на която държат, това поставя ГЕРБ в ситуация да търси подкрепа от БСП и ДПС. Преди изборите лидерите и на двете страни не отрекоха такава възможност, така че не виждам защо да не се опитат.

Мисля обаче, че негативите, които ще понесат и трите политически сили, ако опитат подобно решение, ще бъдат толкова мащабни, че страхът, по специално при БСП ще надделее и те в крайна сметка няма да посмеят да направят такова нещо.

Особено, ако ситуацията е ГЕРБ да са първи, а ние втори, и на всички е ясно, че ние ще сме следващите поред, които ще имаме мандат за коалиция. Политическият риск за БСП би бил огромен. Така че въпреки някои настроения в част от лидерството на БСП, това ми се струва твърде рискован ход.