Дар за поета: Арменски каменен кръст ще пази паметта на Яворов в Чирпан

Епископ Датев Агопян пристигна от Букурещ, за да освети хачкара в двора на къщата

Култура
15:30 - 11 Март 2023
3929
Дар за поета: Арменски каменен кръст ще пази паметта на Яворов в Чирпан

Лично епископ Датев Агопян, архиерейски наместник на Арменската епархия в България, дойде днес от Букурещ в Чирпан, за да освети хачкара - арменски каменен кръст, който занапред ще краси двора на родната къща на поета Пейо Яворов. Кръстът е изработен от арменски туф в Ереван от най-добрия майстор на подобни изделия от камък и е пропътувал по суша и море 2500 километра до Чирпан. Издигнат е в знак на признателност към поета и човека Пейо Яворов, който още в края на XIX век вдига глас в защита на арменския народ-мъченик, а през декември 1899 г. пише и знаменитото си стихотворение "Арменци".

"Яворов изгради най-здравия мост между нашите два народа", каза посланикът на Ереван в София Армен Едигарян, който също дойде в Чирпан. В словото си епископ Агопян наблегна на това, че поетът Яворов е сред първите, заклеймили геноцида над арменския народ. "Арменците идват в дома на Яворов като в свой дом, защото носят поета в сърцата си", каза председателят на фондация "Яворов" Тодор Иванов.

Изказалите се припомниха, че преди 110 години, когато е обявена Балканската война, в редиците на българската армия воюва и отряд от арменски доброволци, които по-късно са в основата на освобождението на родината си. А и до днес 131-ово училище в арменската столица носи името на Пейо Яворов в знак на благодарност към делото и творчеството на великия поет-революционер.

Идеята за хачкара в Чирпан е на пловдивски арменци, в основата е пловдивският адвокат по наказателно право Крикор Сренц, чието семейство е платило изцяло изработката. Той сподели, че идеята е вече на 8 години, а техническата част на проекта е изпълнена по-бързо, отколкото очаквал той самият. Инициативата е получила и одобрението на българското Министерство на културата, а помощ са оказали арменци от цяла България.

"Имахме различни дискусии какво трябва да поставим като надпис, като знак, върху туфа, но единодушно всички решихме най-отдолу да сложим подписа на самия Яворов. Неговият подпис е изключително разпознаваем, както в България, така и в Армения, и е един от най-ярките символи за приятелството между нашите два народа. Издълбан е в камъка", разказа Сренц.