Детрониран: Томислав Дончев увеси нос, д-р Коце вече е любимец №1

Новини
17:45 - 23 Февруари 2021
10073
Детрониран: Томислав Дончев увеси нос, д-р Коце вече е любимец №1

Вицепремиерът Томислав Дончев си има нов дразнител в кабинета и по тази причина често се появява в мрачно настроение пред тв камерите. Философът от Габрово, който бе дясната ръка и фаворит на Бойко Борисов, както и челник в организацията на изборите, отново се чувства изместен от политическия пиедестал. Този път душманинът му е здравният министър Костадин Ангелов.

Покрай актуалния си ресор в епидемията, а и не на последно място заради адекватните си реакции, бившият шеф на Александровска в момента е най-търсеният човек в кабинета и най-тачен от премиера Борисов. Като капак, здравният началник се оказа и предпочитан за водач на листи – спрягат го и за Варна, и за Велико Търново, и то без да е партиен член, докато Дончев вероятно ще оглави битката за далеч по-невзрачното Габрово.

Всичко това, заедно с отнемането на диригентството на изборите от другия вице – Мариана Николова, разярило Дончев, който вече не играе ролята на ментор в този ресор.

Въпреки че премиерът днес обясни, че министърката на туризма ще е главният организатор на вота, защото Дончев ще води листата в Габрово, това едва ли е успокоило честолюбивия топ гербер.

Чашата на философа всъщност основно преляла заради нескритите симпатии на Борисов към професор Ангелов. Премиерът постоянно търсел съветите на здравния шеф в напрегнати и сложни ситуации в епидемията, но неведнъж се допитвал до него и по теми извън неговия ресор, разказват хора от "Дондуков"1.

Премиерът видимо демонстрирал уважението си към професора и определено предпочитал разговорите с Ангелов, пред тези с Томислав Дончев, твърдят те.

Още преди ремонта на кабинета, Дончев си имаше друг опонент - това бе финансовият министър Влади Горанов, който също му оспорваше лидерството в кабинета. Философът от Габрово се дразнеше на авторитета и самочувствието на доста по-младия от него финансист, който бе най-важния човек в кабинета за Борисов, макар и никога да не издаде директно за вътрешните конфликти пред камера.

Преди Горанов да хвърли оставка, упорито се твърдеше, че Дончев дори се цели в поста му на финансов министър. В крайна сметка драмата приключи, след като в ключовото кресло седна доскорошния здравен министър Кирил Ананиев.