Димитър Манолов пред Lupa.bg: На който търбухът му е по-мил от живота, да ходи на ресторант

Актуално интервю
14:47 - 05 Май 2020
14160
Димитър Манолов пред Lupa.bg: На който търбухът му е по-мил от живота, да ходи на ресторант

-Г-н Манолов, не е ли стряскаща цифрата от 91 000 безработни у нас, и то само за периода на  извънредното положение?

-Щом казват, че са толкова, значи е така. Аз нямам различен механизъм за изчисление, за да се отчете друга бройка.

-Т.е. тези хора са останали на улицата само заради епидемията и затварянето на отделни сектори в икономиката?

-Със сигурност. Бяха затворени цели сектори и искрено се надявам бързо да се възстановят. Между другото тези безработни са се трудили някъде извън България и сега са се регистрирали тук, за да ползват нашата система.

Тези, които толкова много са мразили страната си и са бързали да се разкарат от тая „гадна България“, сега като видяха дебелия край, се върнаха тук – на първо време за да се лекуват, ако, недай Боже, нещо им се случи.

-Одобрявате ли отварянето на заведенията? Не е ли рано за тази мярка? Българинът ще посмее ли да се юрне по ресторантите както преди?

-Честно казано, не се считам за специалист, но личното ми мнение е, че когато на някой търбуха му е по-важен от живота и му е страшно важно да се чувства свободен, нека да се чувства свободен. Лошото е, че от тази работа може да пострадат хора, които и хабер си нямат от тия неща. Но очевидно е, че тоя порив не може да бъде потиснат.

-Вие самият бихте ли отишъл да похапнете в ресторант?

-Аз и когато нямаше коронавирус, не влизах, така че сега няма опасност да отида. Не съм голям привърженик на заведенията.

-Много ресторантьори се притесняват и част от тях отказват да отворят.

-Логично. И там работят хора, на които здравето не им не е без значение.

-Въпреки че извънредното положение приключва на 13-и май, някои икономически и социални мерки ще останат до края на годината. Съгласен ли сте?

-Още не знам кои са, но със сигурност трябва да има такива, които да останат за по-дълъг период от време, или в рамките на някакъв преход да бъдат модифицирани. Като да речем мярката 60 на 40, която няма как да падне изведнъж и не е добре да спре рязко. Тя може, когато нещата се попроменят, например да стане 40 на 60 – все пак държавата да участва в подпомагането на тоя бизнес, който си стъпва на краката.

Но ще е много хубаво този бизнес да запомни тази подкрепа за по-нататък когато започнем да си говорим за заплати, минимална работна заплата и т.н. Да помни, че цялото общество му е помогнало да оцелее. Макар че не съм кой знае какъв оптимист в това отношение, предвид иманентната егоистична природа на капитала.

-Напоследък всякакви икономисти, футуристи и всякакви експерти твърдят, че тъй като ще съжителстваме с години с вируса, социалната дистанция ще е практика и много професии ще отмрат, а ще се появят нови…

-Различни професии винаги се появяват и изчезват. Различни са дразнителите. Спомнете си кой е бил най-уважаваният човек в населеното място през 18-и век -  това е бил селският ковач, който е правил подковите на конете, нали така?

Т.е. светът на професиите се променя непрекъснато и не бива от това да правим драми.

Не бива, защото професиите се променят според изискванията и промените на хората, които ги ползват. Т.е. ще се появят такива, от които има нужда и ще отпаднат такива, от които няма да има нужда. Трябва да гледаме спокойно на тези процеси.

Аз просто не мисля, че от това трябва да правим драма, това си е един етап от човешкото развитие. Наистина, тук може би малко по-шоково, отколкото на някои им се иска, се случва, но това не променя същината на нещата.

-Очаквате ли удара по икономиката ни да е много сериозен заради извънредната ситуация и блокирането на цели отрасли?

-Може да бъде сериозен удара по икономиката на Германия, може да бъде сериозен удара по икономиката на Франция. Ударът по икономиката на България, със съжаление ще го кажа, но няма как да е толкова сериозен. Но това е щастието в нещастието, защото когато си икономически недоразвит и икономическите удари не са толкова страшни, отколкото ако беше иначе.

-Намирате ли за удачно решението за форсиране на процедурата за чакалнята на еврозоната сега? Голяма част от българите се плашат, страхуват се от еврото и бъдеща инфлация.

-След като сме тръгнали по този път, след като  сме приети в този клуб, трябва да направим и това. Колкото по-бързо го направим, толкова по-добре, защото ще спрат глупавите разговори по тази тема.