Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Кирил Петков ще изгони БСП и ще разцепи коалицията

Актуално интервю
17:30 - 17 Март 2022
9732
Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Кирил Петков ще изгони БСП и ще разцепи коалицията

Доц. д-р Стойчо Стойчев е един от най-популярните ни млади политолози. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Потърсихме го, за да коментира драматичната политическа ситуация и спада на доверието към кабинета, както и настройките на българите към войната в Украйна.  

- Доц. Стойчев, дали изненадващо, или не - партията на управляващите „Продължаваме промяната” започва да губи доверието на хората и тръгна надолу. ГЕРБ пък „надигат гребена”, след като социологията посочи, че догонват ПП. Какъв е коментарът Ви?

- Ясно е, че ГЕРБ като партия от дълго време в българския политически живот, има институционално присъствие, управлявала е, взимала е куп важни решения. Голяма група от хора се идентифицират като поддръжници на ГЕРБ и тази група е устойчива във времето, колкото и да ерозираше в последната година-две покрай протестите.

В крайна сметка тая динамика при тях ще е много по-малка, отколкото при нови формации, които идват на гребена на някакво недоволство и по същия начин на гребена на недоволството изчезват.

Проблемът при новопоявили се формации е, че те получават доверие и подкрепа априори, преди да са реализирали каквото и да било – преди да им знаем програмата и намеренията. Както стана със Слави Трифонов - всички бяха сащисани, когато първият път, когато трябваше да прави правителство, изкара Николай Василев с някаква либертанианска програма и всички се стресираха. Никой не беше чувал друго покрай Слави, освен брътвежите по референдума. И когато се разбра какво смята да прави с управлението, много хора се стреснаха.

Така и сега – голяма реклама, топ маркетинг, хора от Харвард, супер яки, много готини и в крайна сметка Кирил като почна да прави гаф след гаф и да приказва врели-некипели напред-назад и много хора се сащисаха. Освен това при тях имаше  голяма подкрепа от фенове на Радев. Тези хора около Радев, като чуха за бензиностанцията с ракети, все едно си ги полял с вряла вода. Голямо разочарование. А негласната договорка беше – „Промяната” и  ДБ ще подкрепят Радев за президент пък хората на Радев ще гласуват за тях.

Такива бракове, направени без принципни уговорки, на гърба на обществото, с предизборни сметки, излизат ялови, защото при някакво изпитание се вижда за какво става въпрос. Президентът успешно успя да мине под маркера  „лоялен към НАТО  и САЩ”, но сега явно се опитва да го играе неутрален, само че в условия на война, неутралният работи за врага.

- Социологията отчита, че президентът Радев също губи народната любов, като подкрепата за него пада с цели 6 пункта, при положение, че е политикът, получил най-голямо доверие в обществото.

- Да, като гледам медиите, финансирани от американското посолство започнаха да го атакуват много остро. Преди година едва ли не го изкарваха спасител на нацията. Това означава, че той е загубил доверието на американските партньори.   

Сега поради факта, че нещо непублично се е случило, или поради публичните му ходове в последните дни, не мога да кажа, но е очевидно, че не се ползва със същото доверие. Или пък са видели в него някаква заплаха покрай Стефан Янев и партийните проруски проекти, та по тая логика в момента си има истинско противопоставяне между „Промяната” и ДБ от една страна, и президента. В тая борба БСП ще стои пас, защото за Корнелия Радев е много опасен, защото дърпа директно от нея не само гласове, а и той ще го занули БСП, ако тя продължава да стои в сянката му. Разломът е там.

И като се видя раздора между протестърите, не е изненада по- умерените да видят в ГЕРБ някаква разумна алтернатива, защото поне сме ги гледали как управляват 12 години – не са фалирали държавата, не сме се разорили, докато с тези не е ясно кво се случва – като гледаш цените, инфлацията и т.н.  

- Дали обедняването е бомбата със закъснител, която се взривява неминуемо в полето на властта?

- Хората в България са много ирационални. Ако щеш, ще ходи и няма какво да яде, но като си харесва неговия човек, няма да го нахули. Друго е да те изкарат че си глупак в политиката – кажат ли ти, че си тъп и край.

На Борисов му лепнаха прякора Тиквата и иди се разправяй какъв си. Сега същото става и с Петков - Киро, Просто Киро – това се завърта навсякъде и завъртят ли те в тая месомелачка, няма излизане, тя руши. В България е много лесно да разрушиш някакви авторитети, отколкото да създадеш някого, на когото да имаш доверие.

Що се отнася до ГЕРБ – сега им е моментът да са активни и трябва да бъдат такива. Трябва да си говорят с американското посолство, с евролидерите най-вече с Макрон и ако те кажат – добре, имате нашата подкрепа, тогава Киро ще си поиска подкрепа публично от ГЕРБ и Борисов, след като  има нелоялни партньори в коалицията, които играят за Путин.

- Това ли е най-силната разделителна линия сега – русофили – русофоби и надделяват ли тези настройки над страха от глад, мизерия, рецесия?

- България е ирационална, като другите славянски страни.  Например сега икономическите санкции срещу Русия само втвърдяват подкрепата за Путин, не могат да разколебаят руснаците да го намразят. Те казват – нашият Путин върна нашия Крим и сега всичките ни врагове са срещу нас. И вместо икономическите санкции да подкопаят управлението му и хората да си кажат – заради неговите простотии ще умрем от глад, напротив – те  ще умрат от глад, но ще го обичат. А там мисленето е такова – Русия няма десет  години, без да има война, откакто историята ги помни като държава. Там демокрация никога не е имало, няма и да има.

- Но у нас нещата не стоят така – видя се, че народът умира от ужас, че може да остане гладен, с празни магазини, скъпи стоки, без пари, без пълен резервоар на колата. И няма да простят това на властта.

- О, не. Българите се делим на русофили - русофоби, после на гладни и жадни. То още не е станало съвсем лошо. Като имаме предвид, че у нас светлата икономика е около 60 процента. Тя стои в някакви лични стопанства, недекларирани доходи и приходи, докато излиза, че сме бедни по цифри. А това не е съвсем вярно, защото има там едни пари, които циркулират и на хората не им е опрял ножа до кокала. За да опре ножа до кокала, трябва да стане като през 1997-а - да няма какво да ядем.

Но ако безработицата изплющи твърде много, тогава ще има социално недоволство и ще има опции за напрежение. Защото тези, които остават безработни, може да излязат на улицата.

 Докато хората са заети, макар че има инфлация, тя лека –полека се компенсира от някакви неща – промоции в Лидл, прасето на село, дамаджаните в мазата и подобни.  

Така че икономическото състояние в момента не е толкова остро, или пък неблагоденствието няма да ни мобилизира в такава степен, както когато се бият руснаците с НАТО. Доскоро брат брата си затриваше заради имот, сега е вече го затрива заради путинофилия.   

 - Почти 80 % от българите обаче са против НАТО да се намесва с военни действия с Русия, пред ужаса от Трета световна война. Така или иначе, ние сме си пацифисти, никой не гори от желание да нарами пушка, за да се бие за родината, както украинците. 

- Не, не сме пацифисти. В момента пацифистите са си прикрити путинофили. Просто защото не е ок да го кажеш публично, че си за войната и подкрепяш Путин, защото „мой брат навсегда мой брат.” Нашият Путин винаги ще си го харесваме, независимо, че не е прав. И понеже няма как да кажат – той действа като агресор, ама ние си го подкрепяме, щото е нашият човек. Затова казват – ние сме за мир. Пацифистите в момента работят само за Путин и , призовават никой да не помага на Украйна. А Путин може да баламосва - да, водим преговори, докато накрая не превземе Потстдам.

- Да се върнем към нашата крехка управляваща коалиция. Сега и ГЕРБ, и хората на ДБ повтарят, че и ПП, и ДБ са се снишили пред БСП. Днес пък стана дума, че Нинова иззема функциите на Кирил Петов.

- Ами снишили са се. Те тия симпатизанти на ДБ къде бяха, като гласуваха за Радев на изборите и за Киро, а не за техните хора?

Симпатизантите предадоха собствената си партия и са най-виновни. Изгавриха се с човека, който беше флагман на политиката на ДБ Лозан Панов и си гласуваха за Радев още на първи тур. Това беше изключително грозно. Оттам нататък каквито и симпатизанти да говорят колко са потресени, отдавна мога да разсъждавам върху техните излияния – със стратегически ходове се докарват до такава ситуация, в която после да си трошат главите.

- Но не са ли те най-взривоопасният партньор – по-остър и принципен, който може да разцепи коалицията?

- Не, няма да я разцепят те. Коалицията ще я разцепи „Продължаваме промяната”. Мандатоносителят ще си разцепи коалицията. Тези хора са от кръга „Капитал”, не са от другаде. Та

Петков е съучредител на ДБ, бил е в НС на „Да,България”.

- Как точно ще разцепи съюза на властта Кирил Петков?

-Например като изключи БСП от коалицията. Ще каже: „Няма да допусна да ни водят за носа и ще изгони БСП от коалицията.” И това не е изключено да стане скоро.

- Какво ще се случи тогава, ще рухне ли правителството, или ще стане като ГЕРБ и Реформаторския блок, който навремето напусна властта?

- Просто кабинетът ще остане без този коалиционен партньор. На всичкото отгоре, този коалиционен партньор е малък, компенсира се. Може да не се налага веднага да се прави ново споразумение - Бойко Борисов ще подкрепя, ДПС ще подкрепя...

- Поддържате ли версията, че може да има предсрочни избори в началото на следващата година?

- Винаги съм песимист по отношение на предсрочните избори. Но най-важни сега са местните избори, и то за всички партии. Важно е те да не се смесват с никакви други избори. Винаги става лошо, когато това се случи у нас. Като мине този вот, да си дадем равносметка кой печели кой губи, както беше при европейските избори през 2014-а и накрая ако има предсрочни, тогава да тръгнат. Т.е. местните избори да бъдат като някакъв лакмус.

Ако помните, тогава Лютви Местан каза – ние загубихме, оттегляме си подкрепата за Орешарски и правителството падна. По същия начин сега – като видят, че някои партии са занулени, пък други растат нагоре, могат да решат да правят избори. Но на сляпо да се правят предсрочни избори..., още повече президентът  с неговите схеми има някакъв контрол върху службите, организацията на изборния процес, Рашковци, машини...

Нито ГЕРБ ще искат Радев да прави избори, нито ПП, ще искат те да ги правят.

- Уклончивата ни позиция като член на НАТО и разногласията между партиите за войната в Украйна ще докара ли големи бели и няма ли накрая да паднем от два стола на земята?

- Американците подкрепяха голямата коалиция, те бяха гарантът за нейното създаване и дългосрочно съществуване. Сега те виждат, че има проблем в тая коалиция именно заради отношението към НАТО, която идва от БСП и предполагам че и в ИТН се правят на русофили, и американците са променили отношението. Съответно се променят и отношенията президент – правителство, както и вътре в кабинета.

Явно това правителство ще бъде актуално и на власт, докато го поддържат американците. Не твърдя, че има намеса на американците в българската вътрешна политика, казвам че те получават кредо легитимно да са заедно, щото са потупани по гърба от американското посолство.

- Сега и военният министър на САЩ пристига у нас и какво ли не се говори – от настояване да предоставим нашите ракети на Украйна до това, че ще ни мъмрят заради русофилските настройки във властта.    

- Това дали някой ще се въодушеви, че са го поканили на обяд в посолството си е негова работа. Въпросът е, че има такива нишани, които дипломатите винаги правят и българските политици се ръководят по тях. Това беше спойката, но вече няма какво да ги държи заедно тия хора.

Ясно е, че Кирил Петков се изживява като човек на американците. От всички ястреби,  дето сме ги гледали, той е най-най-големият ястреб. Той директно е изпълнителят на тяхната политика. Имайте предвид, че всякакви хора, които пречат на тая политика, директно ще излезе и ще ги атакува Затова казвам, че коалицията ще се разпадне от ПП, не от другите.