Дойде Габриел и осра всичко - Иван Единствения стана Иван Неуравновесения

Главният прокурор е пречка към усвояването на най-крупните евромангизи от САПАРД насам - 6,6 млрд. евро, а това не се прощава

Коментар
22:30 - 15 Май 2023
24616
Дойде Габриел и осра всичко - Иван Единствения стана Иван Неуравновесения

Както е казал навремето чичо Митко Пенев, никога не трябва да сменяш печеливша схема на игра. И едва не покори световния връх с мировянската си тактика 4-4-2. 30 години по-късно един друг доморасъл гений от софийските села на име Иван Гешев забрави завета на Стратега и е на път да си плати прескъпо за волността. Иван Гешев заряза емблематичния каскет, напусна резиденция „Бояна“ и вместо безоблачно да си изкара мандата до декември 2026 г. започна да разиграва сценки с Къро, Мъро, китайски пиратки и Цецо от Белград. И днес вече е пътник.

Ако си спомняте, преди две лета народният президент Радев с вдигнат юмрук и площада зад гърба си тръгна да изхвърля мафията от изпълнителната власт и от прокуратурата. Обаче спихна още в гаранционен срок. Корпулентната руса амбиция от жълтите павета Надежда Йорданова вместо букет поиска от Иван Единствения оставка. Надка обаче си замина преди да успее да преподреди фикусите в министерския кабинет.

Правосъдният гений и конституционен гуру проф. Янаки Стоилов писа и маза пред ВСС изпипано като за „Пулицър“ искане да открие процедура за предсрочно освобождаване на Гешев – пак кукиш. С мощен чадър в парламента и изпълнителната власт и заобиколен с коравите гърбове на партньорски служби – бухалки, Иван Гешев изглеждаше по-стабилен на поста си от Христо Мутафчиев в Съюза на артистите и Янка Такева в този на даскалиците.

И какво се случи само за няколко дни? Дойде Мария Габриел и, с извинение, осра всичко. Не защото Марчето от Хаджидимово е новата българска Желязна Лейди, Херкулес в пола, дошъл да изрине юридическите обори, а защото зад номинацията й седят едни пари, едни гигантски пари. Европейският натиск над недосегаемия главен прокурор на България вече не се изразява в гневни мониторингови доклади, а в конкретни суми с 9 нули.

За разлика от тъпите евробюрократични забележки в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, които родните медии отразяват някъде след вибратора на Емили Тротинетката, се появи истинска причина за отстрелването на каскет №1 на Републиката. Този път изискването за отчетността и механизмите за контрол на главния прокурор, както и конкретни мерки за борба срещу корупцията, са обвързани с прочутия План за възстановяване и устойчивост – с други думи, от тях зависят 6,6 милиарда евро.

Иван Гешев може да е голям пич, радост и гордост, душманин на Черепа и Арабаджиеви, че и на Мата Хари, ама 6,6 милиарда евро не струва. И не бива да се учудва, когато го разчекнат пред олтара на единната евровалута. След 3 поредни провалени парламента тези пари е спешно необходимо да се приберат и разпределят, защото контрагентите на политическото статукво са отворили усти и преживят на сухо вече година и половина.

Като митичния Самсон от Стария завет, който загубил косата и силата си, Иван Единствения загуби каскета си и се превърна в Иван Неуравновесения (по лицето Борислав Боби Сарафов). Той вече е не просто бита карта, а пречка към усвояването на най-крупните евромангизи от предприсъединителния фонд насам. А това не се прощава. Не е като да хапваш баклавичка с Киро Японеца.