Е-тата в храната отключват болестта на Крон

Здраве
08:39 - 27 Май 2022
4120
Е-тата в храната отключват болестта на Крон

Възпалителните чревни заболявания представляват група заболявания на храносмилателния тракт, най-разпространени от които са болест на Крон и улцерозен колит.

У нас случаите нарастват значително, алармират лекарите от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”, която е водещ за страната център за диагностика и лечение на възпалителни чревни заболявания.

Болестта на Крон и улцерозният колит засягат основно млади, активни хора между 15 и 35 години. Според проф. Пламен Пенчев, началник на отделение в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”, причината да се срещат все повече случаи на тези заболявания е, че сме възприели западния модел на живот.

“Тази болест е най-честа при цивилизованите народи на Запад и на Север. Свързана е с начина на живот, със стреса, с това, че храните съдържат все повече “Е”-та.

Има данни, че емулгатори, оцветители, овкусители, та дори и пастите за зъби могат да предизвикат или отключат възпаление, каквото се наблюдава при болестта на Крон. Има, разбира се, и генетични фактори, но за да се отключат те, трябва да са налице някои външни условия”, убеден е гастроентерологът.