Елеонора Митрофанова: Кирил Петков е човек без корени, можеше да има много дълъг политически живот

Нека българските служби предоставят доказателства за шпионаж на нашите служители, обяви руският посланик

Актуално интервю
20:39 - 30 Юни 2022
8888
Елеонора Митрофанова: Кирил Петков е човек без корени, можеше да има много дълъг политически живот

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с експулсирането на 70 руски дипломати. Това потвърди посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова в интервю за "По света и у нас". Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни. Посланик Митрофанова е била приета във Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на дипломатите до 12 часа утре, 1 юли. Руската посланичка даде интервю за БНТ и отново атакува българския премиер в оставка Кирил Петков. 

"Беше чест да водя правителство, което бе свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова", заяви  Кирил Петков на 22 юни, когато кабинетът бе свален с вот на недоверие, подкрепен от 123 народни представители, против бяха 116, въздържали се нямаше. "Това, което те не разбраха, е, че не могат да спечелят така българския народ. Ние ще продължим в тази битка и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия. Една нормална, успешна държава. Благодаря ви“, заяви тогава Кирил Петков.

Ето интервюто на посланик Митрофанова, дадено този следобед за БНТ:

- Всички сега се питат - какъв ще бъде отговорът на Русия?

- Мисля, че в такъв случай ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия."

- Като например? Какво значи "реципрочен асиметричен отговор"?

-  Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения! Москва ще вземе решението.

- Правителството отново хвърли сянка на съмнение за шпионска дейност и работа срещу интересите на страната. Премиерът се позова на доклади на ДАНС относно шпионска дейност.

- Разбирате ли, искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора.

Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души - защо? Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира.

Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава...

- Прокуратурата води разследвания, че е уличила в шпионаж български генерал и руски дипломат. Новината бе съобщена на 2 март. Преди това главният прокурор Иван Гешев съобщи за шпионска група, сравнена с легендарната "Петорка от Кеймбридж".

- Те не са събрали никакви доказателства. Разбирате ли, ако разглеждаме някакви срещи... с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаването общуваха. Имаме официален представител на разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници.

Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители, тоест официалните представители на военното ведомство са изгонени.

- Не бяхте ли вие човекът, който премина добрия тон? И има ли друг дипломат, който нарича премиера на една страна "чиновник"?

- А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума.

Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни - да се отхвърли всичко руско.

Но той е човек без корени, който абсолютно не разбира. Ако беше променил реториката си и не беше говорил така, както говори, мисля, че щеше да има много дълъг политически живот.

- Някои политици искат да бъдете отзована. Мислите ли да се оттеглите в името на компромиса?

- Не, не смятам така. Ще бъде някой друг човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени. Всяко посолство води държавна политика.