Емануил Йорданов пред Lupa.bg : Конфискуването на коли е популизъм - изключително бърз и силен

Политиците да намалят темпото на работа, че в последно време приемат "уникални" правни норми, съветва правозащитникът

Актуално интервю
17:30 - 09 Август 2023
7916
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Конфискуването на коли е популизъм - изключително бърз и силен

Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това става възможно с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". Конфискация ще има при над 1.2 промила алкохол при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ.

"Прокурори признават, че има неяснота в новия текст на закона и тепърва ще се създава съдебна практика. Това означава, че се е бързало да се задоволят обществените очаквания без значение дали резултатът ще е положителен. Популизмът в случая е изключително силен и още по-бърз". Това коментира пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов. 

"Трябва да се прецени и отношението на новите текстове към едно вече постановено решение на КС, което се отнася за конфискация на моторни превозни средства при извършено престъпление. Конституционните съдии приемат, че не е защитено правото на собственост на хора, които могат да се окажат съсобственици на превозното средство. Те са  лишени от възможността да заемат позиция и да защитят правата си", обърна внимание Емануил Йорданов. 

"Древните римляни имат една максима: "Бързайте бавно". Тя се отнася с пълна сила за нашите законотворци. Не е лошо да намалят темпото, че в последно време приемат уникални правни норми", препоръча правозащитникът. 

"Никой не мисли за това как да се оправят нещата с изготвянето на експертизи за установяване на алкохол и наркотици в кръвта. Много са случаите, в които правят проба на човек, набеждават го, че е употребил наркотици и алкохол и му вземат книжката. След това се оказва, че шофьорът нито е пил, нито е употребил дрога. За тези случаи няма никаква реакция", обърна внимание Емануил Йорданов.

"Все още обществото не е наясно какво ще се случва с автомобилите, когато те са собственост на физически и юридически лица, когато са обект на съпружеска или имуществена общност, но смятам, че ще бъде утвърдена практика в най-скоро време. Към момента имаме започнати няколко такива производства",  каза районният прокурор на Бургас Мария Маркова.