Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Следващата сглобка си освободи 2 работни места на високо ниво след акцията в "Митниците"

За първи път вътрешен министър повтаря мандат, отбеляза правозащитникът

Актуално интервю
14:30 - 10 Април 2024
9767
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Следващата сглобка си освободи 2 работни места на високо ниво след акцията в "Митниците"

Предполагам, че скоро ще имаме нов главен секретар на МВР. Това най-вероятно ще се случи по време на служебния кабинет. На Калин Стоянов няма да е трудно да посочи име, тъй като познава добре наличния си състав. Това заяви в интервю пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов.

- Г-н Йорданов, днес държавният глава Румен Радев издаде указ за освобождаването на Живко Коцев от поста главен секретар на МВР. Нарушен ли е законът, тъй като Коцев е в болничен?

- Щеше да има нарушение, ако правоотношенията бяха трудови. При главния секретар те не са такива. В неговия случай трябва да има решение на МС и след това указ на президента. В правото се казва сложен фактически състав.

- Има ли срок за избиране на заместник на Живко Коцев? Може ли по време на служебния кабинет това да се случи?

- Законът не прави разграничение между служебен и редовен кабинет. Трябва да има предложение на вътрешния министър, решение на МС и издаване на указ от президента. Няма определени срокове за подобна процедура в закона. Само че ако вътрешното министерство остане дълго време без главен секретар, няма да изглежда сериозно. Предполагам, че в близко време ще имаме нов главсек. Министърът работи от месеци, познава личния състав на ведомството си, така че няма да е проблем да посочи някого.

- Организираха се протести срещу Калин Стоянов, имаше призиви да не влиза в служебния кабинет. Димитър Главчев трябваше ли да се съобрази с тези искания?

- Както българското общество е разделено на две, така и политически сили. Затова нещата опират до виждането на министър-председателя. След като Главчев го е посочил за вътрешен министър, оттам нататък действията са ясни – той ще си върши работата, а хората, които не го харесват, ще продължат да го правят. Не трябва да забравяме, че това е първият вътрешен министър в периода на Прехода,.който повтаря мандат.

- А каква е вашата оценка за неговата работа?

- Трудно е за такъв кратък период да го оцениш. Не трябва да забравяме частичния му успех по отношение на Шенген. Той обаче носи критики за протестите на футболните фенове, за случая в Стара Загора, при който бе пребит до смърт от полицаи човек.

- Акцията на ДАНС в "Митниците" повече политическа или повече криминална е?

- Водещото е политиката. Следващата сглобка си освобождава две работни места на високо ниво.

- Трябва ли да бъде разпитан Бойко Рашков заради снимките с контрабандиста Марин Димитров?

- Много снимки са излизали. Сутринта слушах Цветан Цветанов по Националната телевизия, който припомни случая с кюлчетата и пачките. Само че на снимките тогава нямаше пудел. И от тях нищо не излезе. Наказателните производства не са лексикон, за да се занимаваме със снимки. Ако се върнем назад във времето, в един вестник имаше снимка как съм на мач на Левски. Там беше моя колега Иван Петров, тогава апелативен прокурор на София. Ръкуваме се и си говорим, а на задния ред седи Мейкъл Чорни, който по-късно изгонихме от България. Така че и на мен можеха да ми кажат, че съм близък с Чорни. Иди разбери какво става.

- Как ви изглежда новият служебен кабинет?

- Прилича на такъв. В днешно време много трудно можем да се ориентиламе кой чий кадър е, защото първоначално се заявява, че някой е кадър на една партия, после партията се отрича от него и друга го защитава. Затова трябва да стигнем до следващия редовен кабинет, така ще се види кой кой е.