Емил Хърсев пред Lupa.bg: Инфлацията се успокоява, не очаквам нова вълна

Актуално интервю
14:56 - 14 Юни 2022
5744
Емил Хърсев пред Lupa.bg: Инфлацията се успокоява, не очаквам нова вълна

Емил Хърсев е български финансов експерт и бизнесмен. Бил е подуправител на БНБ. Пред Lupa.bg говори за актуализацията на бюджета, приемането на еврото и инфлацията.

- Г-н Хърсев, как ще се отразят последните политически процеси на актуализацията на бюджета?

- Това са политически процеси, от които имам малко идея, а и не се интересувам. Те нямат нищо общо с икономиката.

- Какво е мнението ви за самата актуализация на бюджета?

-Това е един крайно разточителен бюджет. Цялата финансова политика на държавата е резивизирана набързо и повърхностно. Общото ми впечатление е, че съдържа голям риск от гледна точка на разточителност, на натоварване на държавата с нови заеми. Това са ми основните притеснения.

Що се отнася до текущите мерки на бюджета, това е нормално и се прави и в други страни. За съжаление ние сме в една ситуация на ограничения, поради паричния съвет, поради невъзможността държавата да се финансира от централната банка и необходимостта да спазва една по-строга финансова дисциплина.

Именно разхлабването на финансовата дисциплина е това, което ме тревожи. Всичко това няма общо с политическите неща, те касаят финансовия сектор.

- Имаме заявка да приемем еврото след година и половина, от днешна гледна точка как звучи това?

- Приемането на еврото е задължително. Ние сме готови за него от много години. Не представлява никакъв риск, никаква заплаха за страната и няма нищо общо с българската политическа система. Тази крачка е важна за нас и ни е необходима. Откакто имаме валутния борд, единственият смислен начин за излизане е този- приемане на резервна валута във вътрешно обращение. Алтернатива на това просто няма. Единствената алтернатива е да преминем към плаващ валутен курс, не мисля, че някой би искал такова нещо. Това би било един пълен провал. 

- Ще се справим ли финансово за тази година и половина?

- Ние сме готови отдавна и финансово и всякак. Отдавна сме в това състояние.  Ние сме като една крава, вързана за шлеп, корабът пътува и влачи кравата по Дунава да речем. Единственото спасение за кравата е да се качи на шлепа.

Ние сме се вързали към еврозоната, ние сме там и зависим изцяло от решенията на еврозоната.

Платили сме цената за това и страдаме от всички ефекти на това връзване, но в същото време не можем да получим всички позитиви от него, защото не сме членове на зоната, защото не могат банките да се рефинансират, продължаваме да плащаме такси за конвертиране на еврото в левове, което води до милиони загуби за бизнеса.

- Наистина ли инфлацията започва да се успокоява?

- Това твърди статистиката. Намалява интензивността на инфлационните процеси, връщат се някои цени. Смятам, че до края на годината нова инфлационна вълна няма да има. Но така или иначе живеем в условия на финансова война и това са нейните отражения. Ние сме страна в този процес и страдаме.