Георги Киряков пред Lupa.bg: Когато мълчи, ДПС прави избори

Актуално интервю
14:50 - 10 Август 2020
8895
Георги Киряков пред Lupa.bg: Когато мълчи, ДПС прави избори

-Г-н Киряков, много загадъчен беше този статус на Бойко Борисов с внуците вчера. Как го тълкувате? Появи се даже слух, че кабинетът пада днес.

-Очевидно премиерът Борисов не знае как да се измъкне от безизходната ситуация, в която не само той сам се вкара, но и в която от доста време го вкарват неговите коалиционни партньори от ВМРО и НФСБ.

Очевидно е, че той сам не може да вземе решението за подаване на оставка на цялото правителство, на коалиционното управление. Очевидно е, че иска на този етап да се оттегли от управлението – но това не означава оттегляне от властта като цяло.

Защото той няколко пъти вече се е оттеглял от управлението - когато то вече не му е удобно или когато има има опасност да калкулира много електорални щети за себе си. Но след това се е завръщал на бял кон. Не случайно това е правителството "Борисов 3". Така че тактически за него е по-добре сега да се оттегли и да се отдаде на индивидуалните удоволствия от гледането на внуците – което е търсен пиар ефект – но със заявка да продължи да участва в управлението на страната. Т.е., няма връзка между цялостното оттегляне и снимките. Със сигурност няма намерение да се оттегля напълно от политиката. Той мисли, че има още какво да даде на българската политика. И какво да вземе, разбира се, и няма да се откаже толкова лесно от тази според него отговорна, според други безотговорна задача.

-Казвате, че за него е по-добре сега да се оттегли…

-То даже не е и сега – по-добре беше в началото на протестите да го направи. Той не го направи заради заложническата криза, в която попадна. Колкото повече продължава това противопоставяне между протестиращите и управляващи, толкова повече електорални щети ще нанесе това лично на неговия имидж и на неговата партия.

Ако в началото беше туширал напрежението, вече щеше да се говори за избори и никой нямаше да си спомня изобщо какво е ставало през тези месеци с атаки срещу премиера.

И все още е по-добре сега да подаде оставка, отколкото да стои и да се крие зад гърбовете на коалиционните си партньори или зад гърбовете на партийните си лидери.

-Социологическите проучвания вече все по-настойчиво казват, че 50% от хората искат предсрочен вот. „Афис” последно.

-Да, а в началото беше само неодобрение към управлението му и лично към него. Но сега, с напредване на времето и оставането му на власт, недоверието към него се обръща в желание да подаде незабавна оставка. Това му е проблемът – и той трябваше да го разбере!

В момента Борисов е заложник на политическата система. Защото много хора, които години наред се криха зад гърба му, не искат да го предпазят и да му кажат – добре, ок, освободи полето и ще намерим начин как да организираме следваща коалиция. Говоря за ВМРО и НФСБ предимно.

Те са основният препъни камък в момента пред инстинкта на Борисов да подаде незабавна оставка! Защото това не е времето, когато имаше Реформаторския блок и те постоянно му даваха поводи да избяга от това неприятно взаимно изнудване. То не приключи добре за реформаторите, но приключи отлично за Бойко Борисов.

-Нещо извън Борисов - прави впечатление, че Слави Трифонов нито веднъж не излезе на протеста, а в същото време социолозите му дават позиции, равни с тези на БСП. Това не е ли парадоксално?

-Разбира се, че е парадоксално, особено на фона на фактите отпреди известно време, когато Слави се опита да направи протест пред Народното събрание – тогава дойдоха повече журналисти, отколкото протестиращи.

Сега обаче, при новата политическа ситуация и при новите елементи, свързани с напрежението между управляващи и гражданско общество, се оказва, че цялата тази протестна и негативна енергия към управляващите се прелива към проекта на Слави Трифонов.

Може би защото той беше най-радикален в исканията си – за Велико Народно събрание, за намаляване на депутатите на 120, за преки избори на всякакви длъжности... В момента обществото привижда най-радикалните искания като техни искания. Затова Слави обира протестния вот.

-А мълчанието на ДПС как разчитате? Когато мълчат, те всъщност говорят.

-Когато мълчат, те усвояват власт и държавни средства. Когато мълчи, ДПС прави избори. ДПС продължава да мобилизира собствения си електорат и да го сплотява. На изборите за пореден път ще бъдем изненадани как ДПС отново има висок резултат и отново е незаобиколим фактор в българската политика. И как ДПС ще направи всичко възможно отново да участва в разпределението на властови ресурси. Така ДПС, както Бойко каза – действа тихо отзад. В случая се видя какво означава отзад и зад храстите – както се появи Ахмед Доган в „Росенец”.