Георги Киряков пред Lupa.bg: С "Величие" правят сондаж за бъдещата президентска партия

Денят за размисъл у нас винаги е бил в понеделник след изборите, казва политологът

Актуално интервю
13:00 - 10 Юни 2024
6518
Георги Киряков пред Lupa.bg: С "Величие" правят сондаж за бъдещата президентска партия

Политологът Георги Киряков

-Г-н Киряков, и за вас ли „Величие” е изненадата на вота и как проби тази формация?

-Моята хипотеза е, че това е пореден сондаж за пробване на настроенията за бъдеща партия, която да обере гневния вот на избирателите в България и вота на проруски настроените хора, живеещи у нас. 

-Чий сондаж тогава?

-Сондаж на определени групи с влияние в политиката в България, които търсят поредния проект, чрез който да реализират свои политически цели. Тук мога да кажа, че и президентът евентуално може да има някаква роля в такъв тип сондажи.

Това е сондаж за бъдещо упование на един такъв проект - който сега тепърва влиза в парламента - за бъдеща по-голяма вълна, която президентът през себе си, през собственото си име и през образа си да обере.

Т.е., тази партия „Величие” да бъде организационният гръбнак на бъдеща президентска формация след две години и половина.

-В същото време Ваня Григорова и Мая Манолова, които бяха на ръба на 4% според социолозите, останаха доста под чертата.  Защо се получи така?

-Предизвестен провал. Защото Ваня Григорова сама по себе си може да носи някакъв потенциал, но заедно с Мая Манолова и останалите покрай нея носи обратното – негативи. Беше предизвестено, че след като се събраха в този формат, ще претърпят провал. Същото важи и за „Левицата”, която отдавна няма никаква тежест в българската политика. Същото важи и за „Синя България” на другия полюс. Това, че са успели в София в Общинския съвет, не значи, че когато дойдат национални избори и трябва да се явяват на избори за парламент, ще имат същия успех. Видя се, че не е така.

Иначе за „Солидарна България” – те не са проект, който има потенциал в бъдеще. И най-вероятно след тези избори ще се търси ново преконфигуриране на това разпиляно пространство вляво.

-Прави впечатление, че победителите на тези избори са загубили доста гласове, от ПП-ДБ – още повече… Какво означава това за политическата ни система?

-Две неща означава. Първо – че много хора вече са абсолютно индиферентни, т.е. – не желаят да се занимават и да слушат за политика, което е опасно за демокрацията в България. И второ – че това отваря широко вратите за националистически, популистки формации да оберат този гневен вот и потенциал, който се заражда покрай провала на традиционните продемократични партии.

-Кой въобще е победител? Ето, ДПС до последно се борят за второто място. Това ли е голямата им победа?

- При ДПС винаги е важел един и същи принцип:

когато има ниска избирателна активност, ДПС показва висок резултат. Когато избирателната активност е висока – ДПС имат нисък резултат. Това са скачените съдове за тях. ДПС има един и същи потенциал, който е затворен в рамките на етноса и на религията.

Там няма друг потенциал. И затова техният резултат впечатлява като процентно съотношение, но няма как да впечатли като абсолютно число. Освен това, когато имаш висока степен на мобилизация, както е при ДПС, лесно можеш да изпъкнеш сред останалите и да се окажеш втора политическа сила. ДПС не го правят за пръв път, между другото. На едни европейски избори също бяха получили много добър процентен резултат. Но не бяха увеличили гласоподавателите.

-При тази ситуация сега, при тези седем партии в НС, виждате ли възможност за правителство и каква?

-Няма възможност за правителство. И то беше ясно демонстрирано от поведението на Бойко Борисов снощи. Защото и при шест партии трябваше да се прави минимум двупартийно мнозинство, а сега със сигурност ще е трипартийно и тук въпросът е - с кого?

ПП-ДБ категорично заявиха, че ще бъдат опозиция и ГЕРБ ще трябва да се опира на партии, на които няма да им е много весело да се опира.

Говорим за ДПС предимно – защото това трябва да стане официално, и за ИТН, които от своя страна не искат много да влизат в каквото и да е управляваща конфигурация с ДПС и с ГЕРБ.

-Значи наесен пак ни чакат избори?

-Много по-вероятно е на този етап наесен пак да има нови избори. Което още повече ще увеличи процента на негласуващите и потенциала на тези популистки партии.

-В социалните мрежи вече се шегуват, че денят за размисъл очевидно ще е днес.

-Той винаги е в понеделник! Винаги! В Българи няма ден за размисъл в събота преди изборите. В България денят за размисъл винаги е бил в понеделник след изборите.