ГЕРБ и СДС се целят за 8 евродепутати в Брюксел

Синият кандидат Владимир Кисьов се отказа от надпреварата през май

Политика
20:45 - 23 Март 2019
1472
ГЕРБ и СДС се целят за 8 евродепутати в Брюксел

СДС и ГЕРБ ще се борят за 8 депутати в Брюксел, заяви Румен Христов в Ловеч, където днес се проведе Националният съвет на синята партия. Двете знакови кандидатури на СДС за евроизборите, които лидерът обеща, ще бъдат ясни до два дни. До вторник е крайният срок, до който сините приемат номинации от структурите си за общата листа с ГЕРБ, стана ясно от форума.

НС на партията съкрати срока за номинации, който беше 31 март. В четвъртък, на финалните преговори с ГЕРБ, от „Раковски“ 134 вече ще дадат окончателните си предложения.   

Кандидатът-фаворит на ГЕРБ от „Раковски“ 134 Владимир Кисьов, който заедно с председателя Румен Христов отиде в централата на управляващите на първите преговори, се е отказал от участие в надпреварата за Брюксел. 72-годишният бивш преговарящ с ЕС преценил, че въпреки оказаната му чест да бъде общ кандидат на двете политически сили, предпочита да даде път на по-млади кандидати. Lupa.bg вече написа, че СДС обмисля много силна фигура – тази на експрезидента Петър Стоянов, който е уважаван и от ГЕРБ, и от СДС.

"Аз мисля, че направихме една стъпка в правилна посока от гледна точка на това, че желанието на Съюза на демократичните сили, а и на ГЕРБ, е да обединим десния вот, който е около Европейската народна партия. За нас тя е изключително стабилизиращ фактор в Европейския съюз. Ние сме най-старата партия, член на ЕНП, и няма нищо по-логично с най-голямата партия, член на ЕНП, да бъдем заедно на евроизборите", аргументира решението за общо явяване за Брюксел Румен Христов.

Председателят на сините обаче уточни, че засега споразумението с ГЕРБ за коалиция е само за европейските избори.