Големият роман „Последни поръчки “ реди пъзела на приятелство, продължило цял живот

За първи път на български излиза книгата на Греъм Суифт, спечелила „Букър“ през 1996 г.

Книги
11:11 - 07 Март 2024
1489
Големият роман „Последни поръчки“ реди пъзела на приятелство, продължило цял живот

Блестящо написан роман, носител на „Букър“, който открито разглежда човешката чувствителност и копнежи, излиза за първи път на български –„Последни поръчки“ от Греъм Суифт. Въпреки световната си популярност като майстор на прозата и открояващ се литературен глас, авторът е малко познат у нас само с един сборен том от края на 80-те години.

Сега името му в България се възражда с големия му шедьовър, който вече може да се открие по книжарниците с логото на „Кръг“ в превода на Юрий Лучев и с корица от Милена Вълнарова.

Лондонска кръчма по обед, стари приятели с по питие на бара, а до тях – урна с тленните останки на покойния им другар Джак Артър Додс. Време е за неговото последно поръчение – прахът му да бъде разпръснат от кея Маргейт.

Какво общо има той с това отдалечено място и защо в писмото, отворено след смъртта му, е пожелал именно там да е последният му дом? Въпросите са повече от отговорите, а предстоящото пътуване вещае избухването на емоции, каквито никой от наглед суровите мъже не си е представял.

Известният с късмета си Рей, избухливият Лени, сдържаният Вик и отрасналият в семейството на Джак Винс попадат във въртележка от разговори и спомени както за покойния си приятел, така и за самите себе си и взаимоотношенията си. Парче по парче се подрежда своеобразен пъзел на историите им, с чиято цялост никой от опечалените не е запознат.

Тайни, подли предателства и премълчавани добрини от последните шест десетилетия постепенно излизат наяве, за да доизградят и същевременно разрушат устоите на едно дългогодишно приятелство – и да разкрият доколко то е било истинско, а не фабрикувано.

Романът „Последни поръчки“, люлеещ се през времето и разказан с гласовете на четиримата мъже и на вдовицата на Джак, страница след страница изгражда хорово откровение на скръбта, копнежа и съжалението – страсти, които не са чужди на никое човешко същество. „Суифт ни въвлича в реални, изживени съдби... – гласи рецензията на „Ню Йорк Ривю ъф Букс“. – Внимателно, тихо и убедително отличава ценности като приличие, лоялност, любов.“

„Последни поръчки“ печели една от най-престижните литературни награди в света – „Букър“, през 1996 г. Обосновката на журито гласи следното: „Скръбта и възмущението се смесват със страст и съжаление в това откровение от Суифт за една променяща се Англия и за това колко непреходна е човешката тленност“.

А пет години по-късно, през 2001-ва, по романа е заснет и холивудски филм с участието на Майкъл Кейн, Боб Хоскинс и Хелън Мирън. Екранизацията печели любовта на зрителите, както и няколко награди, сред които за най-добър актьорски състав от Националния съвет на кинокритиците в САЩ.

Греъм Суифт (р. 1949) е английски писател и член на Кралското общество за литература. Приет за един от най-звучните гласове на Острова, Суифт е автор на 11 романа, както и на няколко сборника с разкази и есета.