Халил Летифов пред Lupa.bg: Таксиметровите компании са разделени

Шофьорите в малките градове се боят да не загубят работата си, казва шефът на Транспортната комисия в НС

Актуално интервю
15:30 - 14 Януари 2020
3463
Халил Летифов пред Lupa.bg: Таксиметровите компании са разделени

Халил Летифов е председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание. Той е и зам.-шеф на парламентарната група на ДПС.

-Г-н Летифов, напоследък таксиметровите компании са много настойчиви в исканията си да вдигнат драстично цените на своите услуги. Като например три пъти по-висока такса за първоначално повикване. С какво го обосновават? 

-Техните мотиви са свързани с това, че ще се отзовават и на късите курсове и няма да ги отказват, както сега. Другите им аргументи са по отношение на реновирането на автомобилите, доходите и т.н. В Комисията по транспорт в парламента обаче становище и мотиви за това предложение  не сме видели. Така или иначе, тази седмица ще има изслушване на министър Росен Желязков и ще го попитаме какво всъщност са му изпратили на него във ведомството. 

Но има един друг момент – таксиметровите компании са разделени. Тези от София и Пловдив срещу тези от по-малките градове. Защото ако увеличението на цените се случи и има задължителен характер, те може и да загубят своята работа. Така че таксиметровите компании не са единни в своите искания.

-Значи по-малките компании не са съгласни с такъв скок на цените, защото ще загубят клиентите си? 

-Компаниите в по-малките населени места. Има различни гласове. Тази тема тепърва предстои да се дебатира и е хубаво да се чуят всички страни и всички мотиви. Редно е всички асоциации да пратят своите становища и в Министерството на транспорта, и в Комисията по транспорт в парламента.

-Това тяхно искане не трябва ли задължително да се съгласува и с Транспортната комисия в НС? 

-Не, новите цени евентуално ще се случат с подзаконов нормативен акт в Министерството на транспорта. Ние от Транспортната комисия в НС може да искаме изслушване, да участваме в работните групи, но нашето дело са самите закони. Така че не сме безучастни. Когато има обществен интерес и при нас са пратени достатъчно становища и противоречия, когато има напрежение – ще търсим и обяснение от министерството, и мотиви, и изслушване и т.н. Въпросът е, че комисията трябва да е сигнализирана писмено.

 -А тя още не е?

-Нито от едната, нито от другата страна. Но въпреки това, понеже виждаме какво се случва, в сряда министър Росен Желязков ще бъде изслушан в Комисията по транспорт, така че ще го разпитаме по тази тема. Защото тя е от публичен интерес.

-Един въпрос встрани от темата – ДПС ще подкрепи ли вота на недоверие, който предстои? С оглед на новата криза, която се задава – в здравеопазването?

-Днес има заседание на Парламентарната група и на ръководството на ДПС. Но консултациите, за които имаме покана, са чак в четвъртък. Така че нека първо да видим мотивите на колегите от БСП и тогава ще вземем решение. На сляпо решения няма да взимаме.