Хамид Хамид пред Lupa.bg: Държавата върви по инерция и в хаос

Ще решим за вота на недоверие, когато прочетем мотивите на социалистите, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС

Актуално интервю
12:15 - 06 Януари 2020
4752
Хамид Хамид пред Lupa.bg: Държавата върви по инерция и в хаос

-Г-н Хамид, появиха се тези, че ДПС е обидено на БСП, защото социалистите внасят вот на недоверие срещу правителството, без да са се консултирали с вас. Обидени ли сте наистина? Ще го подкрепите ли в крайна сметка?

-Не сме се събирали след ваканцията все още. Групата ще се събере и ще решим. За обида не може да се говори – всяка политическа сила сама определя своите действия и носи последствията от това. Всяка партия си има своя стратегия, взима своите решения. Ще се съберем и ще обсъдим тази тема на първото заседание на групата след ваканцията.

-Т.е., другия вторник ще решите дали подкрепяте този вот на недоверие?

-Не – дали ще го подкрепим или не ще решим, едва когато го видим внесен и прочетем мотивите. Ще обсъдим темата с идеята за вот на недоверие. Защото такъв още няма. Засега говорим за една подхвърлена идея на едно решение на ИБ на БСП.

-Но в публичното пространство изтече информация, че ДПС ще иска оставките на министрите на околната среда и водите Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова..?

-Това също е част от темата, която предстои да се обсъди. Когато ние искаме оставки, си имаме аргументи за това. Така че ще бъдете информирани след решението на групата.

-Днес новият главен прокурор Иван Гешев отказа среща на Корнелия Нинова за водната криза в Перник. С мотива – „прокуратурата няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели”. Как възприемате тази реакция?

-Абсолютно правилно решение на главния прокурор. Няма как независимата събедна власт – дали съд, прокуратура или следствие да бъдат използвани за политически цели. Напълно съм съгласен - не само в конкретния случай – а въобще председателите на съдилища, съдиите и прокурорите да бъдат използвани за политически цели.

-А има ли други сфери, освен водната криза, за които вие пък бихте инициирали вот на недоверие към кабинета?

-Проблемите са толкова много, че не знам кой да посоча приоритетно. Основният проблем е, че държавата върви по инерция и в хаос. Въобще цялата държава функционира на принципа – ден да мине, друг да дойде. Оттам идва натрупването на конкретни проблеми, които изострят общественото мнение.

-Даже вашият почетен председател Ахмед Доган загатна в коледната си реч, че може и да се стигне до предсрочни избори..?

-Тезата беше, че няма готов политически субект или готова алтернатива, която да поведе държавата след евентуални предсрочни избори. Т.е., не се вижда желание в политически субекти да предизвикат и да развият държавата след това. А дали има предпоставки за предсрочни избори – ще коментираме по-нататък.

-Тази сряда премиерът Борисов ще е в Истанбул за откриването на „Турски поток”, но България е в много сложна ситуация – от една страта Путин ни нахока, че бавим проекта, от друга – Тръмп подписа санкции срещу него. Какъв е полезният ход за страната ни?

-Като цяло светът и регионът са в много сложна и деликатна ситуация. Аз мисля, че България изпълнява своите ангажименти. От това, което успях да видя, няма забавяне в строителството на Балкански поток. Мисля, че строителството върви в срок, но моята информация е само от медиите.