Ива Николова пред Lupa.bg: Викаха по мен "Умри!"

Актуално интервю
14:10 - 14 Август 2020
7807
Ива Николова пред Lupa.bg: Викаха по мен "Умри!"

- Ива, как си обяснявате агресията срещу вас вчера ?

- Много са версиите, но най-автентичната е, че тези хора не харесват начина, по който осветлявам абсолютно манипулираните им протести. Всички сме потърпевши – група от 200-300, хайде, нека са 500 души, са запушили целия град. Има хора, които работят и трябва да заобикалят, водят деца... Освен това е страшно лаишко чисто политически поведение. По този начин кой проблем решават? Добре, оставка – оставка, нямам против. Само че какво следва – винаги трябва да се питаме. Защото, като си съборим къщата, пък после да се чудим къде ще живеем – не става тая работа. Има и друга версия – те не успяха да излеят гнева си.

- Всъщност по кои депутати хвърчаха яйца?

- Те дойдоха с домати, с яйца, но не можаха да излеят агресията си върху нито един депутат, с изключение на Хамид Хамид, който отнесе едно яйце.

Понеже знаят какво ги чака, БСП предвидливо бяха влезли по-рано и от други входове. Само Хамид влезе от този вход.

А от другите парламентарни групи нямаше хора. Иначе цялата сграда я омазаха с яйца – което означава, че ние като едни съвестни данъкоплатци ще си платим и ремонта на това нещо. След това аз си бях тръгнала, даже с оператора се разделихме. Те обаче ме сподириха мен. Между другото, протестиращите ми скандираха името още там отзад, просто бяха подготвени. Според мен е имало такова разпореждане.

- Разпореждане от кого?

- От някого. Не знам откъде.

- А вие провокирахте ли ги с нещо, разменяхте си реплики? А и за втори път се сблъсквате с протестиращи – подобен случай имахте през май по време на седящия протест на Мая Манолова.

- Първо - аз вървях по улицата, операторът вървеше в обратната посока. Но той вижда, че те се изнасят и тичат след мен, и се връща. Аз не съм видяла, но единият от тях се е опитал да ме удари в гръб. Операторът обаче го е видял, насочил е камерата към него и той се е отказал да ме удря. Така че аз с нищо не съм ги провокирала, аз просто си вървях, а те започнаха да ме оскърбяват.

Но това са същите хора, абсолютно същите физиономии, които ме нападнаха на протеста на Мая Манолова! Аз съм ги предала в полицията, написала съм сигнал и т.н.

Дойдоха полицаите и те ме спасиха.

- Кога се намеси полицията?

- Веднага! Като видяха, че ме гонят.

Защото протестиращите призоваваха: „Умри!”, „Ти трябва да бъдеш убита!”, ей такива неща... Да, разменяхме си реплики, аз даже отидох при тях, обаче полицията ме дръпна с нежната реплика – „вие ги дразните”. Аз съм сама жена, те са 50 души озверели!

И още нещо – понеже призовавах Христо Иванов веднага да дойде и да си види хората, в един момент буквално половината от тях се изнесоха някъде. А Христо Иванов беше на задния вход на парламента. Разбира се, не дойде.

- Каква е вашата прогноза за изхода от тази нажежена обстановка това лято?

- Тя обстановката е нажежена в София, другаде няма нажежена обстановка. Нажежават я трима души, които не знам кой ги е провъзгласил за организатори, инициатори на протеста. Това са някакви хорица, които очевидно нямат работа и в момента работят това. Прогноза – ако зависи от Борисов, той щеше да е подал оставка. Зависи от коалиционните му партньори. Те имат строга точка в споразумението – мандатът се изкарва докрай. Ако го наруши и се отиде на избори, Господ да пази България заради Румен Радев, който ще трябва да прави кабинет. И друго – никой занапред няма да иска да управлява с ГЕРБ в коалиция. Защото така – взимаш едни хора, управлявате заедно, носите негативите заедно и изведнъж хвърляш кърпата... Аз лично, ако бях лидер на партия, в такава ситуация със сигурност бих отказала да се коалирам с ГЕРБ.