Иван Гешев: Държавата подценяваше хакерите

Новини
11:59 - 17 Септември 2019
1885
Иван Гешев: Държавата подценяваше хакерите

"До хакерската атака с НАП държавата подценяваше този проблем". Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев по време на форум „Киберсигурност и злоупотреба с търговска тайна и търговски марки“. „Трябва съвсем откровено да си кажем, че от този случай може категорично да се каже, че някаква степен държавата до момента в лицето на всичките власти, е подценявала този проблем. Затова смятам за особено важно присъствието ни днес тук на това място. Какво имам предвид? При разговор с представители на асоциацията на банките, един нейн представител каза следното, което оцених, че е точно. То беше, че се радва, че е осъществена“ такава масирана атака срещу НАП, която е един от устоите на държавата, защото може би държавата нямаше да реагира по този начин и толкова бързо, ако беше атакувано едно частно дружество. Този поглед на ситуацията до момента не бях го обмислял, но осъзнат, че има известна доза истина“, допълни още Иван Гешев.

По думите му последствията на такава атака срещу едно структуроопределящо предприятие в държавата, срещу една банка, може да доведе до последствия дори и по-тежки, които са били потенциално възможни в случая от НАП. „Ако до преди две-три години за една банка е била атакувана по този начин по две-три, четири пъти на ден, за някои банки и други търговски дружества, се стига до няколко хиляди атаки в момента в България. Сигурен съм, че ситуацията не е по-различна в други сегменти на бизнеса. Това представлява сериозна опасност не само и единствено за съответното предприятие или бизнес, а сериозна опасност за цялата държава и за нас като общество. За това поне моите изводи и на колегите е, че мерките, които трябва да се предприемат и то в спешен порядък са на първо място законодателни промени“, изтъкна още Гешев. По думите му безспорен факт е, че този размер на наказания на компютърни престъпления към момента не може да реши проблема, нито може да послужи за превенция. „Вторият компонент на някакво решаване на този проблем е в полето на изпълнителната власт, разгръщане на потенциал за разследване на такива случаи“, изтъкна още Гешев.

Според него третият елемент са срещи с различни бизнес организации, чиято цел е сключване на съответни меморандуми с различни асоциации на бизнеса. „Една от целите на които е по-бърза реакция и обмен на информация в такива случаи, които са от особен интерес както за бизнеса, така и за държавата“, посочи още Гешев.