Иван Хиновски пред Lupa.bg: "Белене" отпада, ще се прави 7 блок на "Козлодуй"

Коментар
17:08 - 26 Ноември 2021
7423
Иван Хиновски пред Lupa.bg: "Белене" отпада, ще се прави 7 блок на "Козлодуй"

Иван Хиновски е председател на Български енергиен и минен форум. Той има повече от 45 години стаж в енергетиката с опит в областите научни изследвания, проектиране, енергийни политики, иновации, управление на кризи. Участвал е в управление на проекти за изграждане и пускане в експлоатация на енергийни обекти – АЕЦ, ВЕИ, топлофикационни централи, проекти в областта на енергийната ефективност. Към момента е и енергиен експерт към "Има такъв народ". Пред Lupa.bg той говори за това какво трябва и предстои да се направи в енергетиката у нас.

- Г-н Хиновски, какви са идеите за развитието на ядрената енергия у нас? "Белене" отпада ли като вариант?

- Строежът на АЕЦ "Белене" загуби всякакви преимущества в сравнение със 7 и 8 блок на "Козлодуй". Така че в бъдеще ще се работи по "Козлодуй".

- 5 и 6 Блок на "Козлодуй" до кога мога да бъдат експлоатирани?

- Според оценките тези блокове имат още 30 години живот. Едва ли има енергетик в България, който не иска това да се случи, но аз съм песимист. Смятам, че животът им е 20 години, защото непрекъснато се утежняват регулаторните изисквания. Ще дойде момент, в който европейските регулаторни органи ще измислят тежки изисквания, за да спират стари ядрени мощности. 

- Какво ще се случи след тези 20 години?

- Развитието на енергийните технологии не предполага преимущество на големи генериращи мощности. Все повече предимства получават по-малките мощности, които са повече на брой, пръснати из България. Това са предимно ВЕИ и е така нареченото разпределено производство. Това е бъдещето- енергийни кооперативи, тоест няколко фотоволтаици например се сдружават в един кооператив. Така се получава баланс на мощностите. Въпреки тези ВЕИ обаче, ние имаме нужда от една база от около 2000 мегавата, каквато сме имали досега. Има периоди в годината, в които няма възобновяеми енергии на разположение. Когато няма вятър, слънце, няма как да се произвежда много. В този момент големите мощности, включително и ядрени, обезпечават потреблението.

- Към момента има ли нещо готово за изграждането на 7 блок на "Козлодуй"?

- Да, има много неща. От години се работи по този проект. Подготвя се площадката, има готов ОВОС. Проектът ще бъде изграден от проектна компания, независима от АЕЦ "Козлодуй". Тоест ще бъде независима генерираща мощност, въпреки че АЕЦ ще има дял в нея. Но това дружество ще има собствена енергийна политика и планове. Това изискване дойде от Европа. Така, че 7 блок е приоритет, а ако има нужда по-натам ще се работи и по 8 блок.

- Какво се случва с площадката на "Белене", там бяха изхарчени много пари?

- Ние от много време говорим, че площадката на "Белене" може да бъде използвана за производство на зелен водород. Там има отлични условия за изграждане на завод за водород, защото той предполага изграждането на голям фотоволтаичен парк, а там има много вода, както и логистичена структура за транспорт към Европа. Основното изискване на такъв завод е наличието на вода, а там има.

- На коалиционните преговори говорихте да се ползва и енергията на Черно море, какво визирахте?

- За Черно море се разглеждат две възможности. Едната е за вятър, която ние смятаме, че не е реализуема. Вятър има, но там не е подходящо да се изграждат вятърноенергийни генератори, защото морето е дълбоко. Такива генератори се правят на по-плитка вода, защото иначе излиза много скъпо. Другата голяма опция са така наречените газови хидрати. Тук, в България отказват да признаят тази възможност, макар че в Европа масово започва да се прилага тази технология. Това са газови кристали, които след тяхното преработване се получава природен газ. Много хора гледат на това като на научна фантастика, но е факт, че много страни започват да работят по този начин. А ние в Черно море имаме идеални условия за това.

- Как трябва да се работи относно Маришкия басейн? Нали искаме да премахваме въглищата лека полека?

- Има различни прогнози. Ние смятаме, че този комплекс има огромен потенциал за развитие на фотоволтаици, биомаса, индустриален парк. Идеята е тези неща да се правят на пазарен принцип, да се дават на концесии. Има инвеститори, които искат да си базират там производството. 

- Как очаквате да се развият нещата в следващите месеци заради покачването на цените на газа и ел.енергията?

- Спешно трябва да се направят промени в подзаконовите нормативи, да се приложат схеми за връщане на част от огромните натрупани печалби от електроразпределителните дружества в бита и в индрустрията. Има такива подходи. Очаквам цените да се нормализират март-април, защото тези цени са много изкуствени.