Иван Костов: Нямам съвет за Бойко Борисов, в много тежко положение е

Актуално интервю
14:26 - 03 Август 2020
12076
Иван Костов: Нямам съвет за Бойко Борисов, в много тежко положение е

Висока вероятност от политическа криза дори при провеждане на избори прогнозира пред БНР Иван Костов, премиер на България в периода 1997 – 2001 година. Според него „тази криза би настъпила при съчетание между здравна криза и невъзможност на болниците да приемат клинично болни случаи, икономическа катастрофа и опасно ниско доверие на управляващите“.

Отиде ли си митът за вечното търпение на българина, след като хиляди са по площадите с искания за оставки на правителството и главния прокурор?

Всеки протест по принцип е хубаво нещо, защото носи промяна. И показва на следващите управляващи, които и да са те, че няма как да си позволят да окупират цялата държава.

Какво ще посъветвате премиера Бойко Борисов в момента след 26 дни протести?

(Дълго, неловко мълчание) Той е в много трудна ситуация. Едва ли след излъчването на нов парламент от избирателите ще може да състави кабинет. Служебното правителство обаче също не е добро решение, тъй като то трябва единствено да организира избори, а не да работи с огромни суми от Европа.

Костов даде изключително мрачна прогноза за развитието на епидемията от COVID-19, като според него до средата на септември ще бъдат запълнени всички 2800 легла от инфекциозния резерв.

"Може да бъдете принудени да взимате интервюта от семействата на хора, починали на прага на болницата без да получат лекарска помощ", заяви Командира.

Давате доста плашещи прогнози...

Аз съм критичен срещу цялото правителство, срещу Националния оперативен щаб. Главният санитарен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев трябва да си подаде оставката, след като казва, че не знае как страната ни ще посрещне следващата вълна от коронавируса.

„На площадите ще излязат силно пострадали и изплашени хора. В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и с икономическа криза. Същевременно то ще разполага със същите финансови ресурси и програми за облекчаване на кризите, както сегашните управляващи“.

В предаването „12+4“ Костов прогнозира също, че политическата криза може да продължи и след изборите, предвид очаквания състав на политическите формации в Народното събрание.

Той е категоричен, че в момента няма политическа криза в строго научния смисъл на думат, а правителствена криза. Политическа криза има когато правителството е в оставка и няма друго, парламентът не може да изпълнява повече функциите си и се разпуска, за да бъдат проведени избори.

Иван Костов подчерта фундаменталната роля, която всяка икономическа криза играе - „тя подлага на периодично изпитание фирмите и фалира неконкурентноспособните“.

„Фундаменталната роля на глобалната криза е много по-засилена. Ще изчезнат цели професии, ще се редуцират дълбоко цели отрасли… Може ли да подпомагаме нещо, за което знаем, че в следващите много години няма да има търсене на неговите услуги или стоки. Това е погрешно. Второ, да се подкрепят отрасли с идеята да се компенсира спадналото потребителско търсене, това е изключително погрешно. Правителството няма тези средства да компенсира спадналото потребителско търсене, например в туристическия отрасъл“.

Костов поясни, че е излязъл от политиката и няма доверие на президента Румен Радев, като по този начин отговори на въпрос - имал ли е покана от държавния глава за служебен премиер. Той определи евентуална такава покана като „неуместна“ и „безпредметна“.

Според него „има огромна несвършена работа“ в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на здравеопазването по повод справянето с кризата.