Иван Нейков пред Lupa.bg: Двете методики за пенсиониране са добър ход

С приетите промени в КСО депутатите успокояват обстановката, убеден е социалният експерт

Актуално интервю
14:01 - 04 Април 2019
3675
Иван Нейков пред Lupa.bg: Двете методики за пенсиониране са добър ход

Иван Нейков е директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър. Той даде интервю за Lupa.bg, непосредствено след като парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване. В хода на обсъжданията в пленарната зала депутатите се обединиха около предложението до 2023 г. бъдещите пенсионери да имат право на избор по новата или по старата методика да бъдат изчислявани техните възнаграждения. Народните представители гласуваха текстовете с пълно мнозинство в четвъртък. 

- Г-н Нейков, депутатите приеха на първо четене промените в Закона за социалното осигуряване с уговорката, че през следващите 4години пенсиите ще се изчисляват по две методики според желанието на бъдещия пенсионер. Какво всъщност означава това и ще бъдат ли улеснени бъдещите пенсионери при избора си?

- Това, което в момента парламентът разглежда, е едно разумно решение за излизане от тази ситуация, в която бяха вкарани много хора, а именно тези, които още много години ще посочват при своето пенсиониране и стаж от преди 2000 г. Благодарение на натрупания си стаж, тези хора ще могат да се ползват от правото да изберат формулата, по която да бъде изчислено тяхното възнаграждение за пенсионния им период. Това поставя бъдещите пенсионери в изгодна позиция, имайки предвид ситуацията, в която те бяха поставени само преди няколко седмици. За период от 4 години тези хората ще могат по тяхно желание да включват или не изработеното през т.нар. „златни години” – трите пред 1997 г.
Това е добро решение за излизане от така създалата се конфликтна ситуация, в която попаднаха стотици хора.

Трябва да е ясно обаче и друго - този въпрос отново ще възникне през 2023 г., тъй като тогава изтича срокът на давност на промените.

- Все пак възможно ли е да останат ощетени бъдещи пенсионери?

- В така развилата се ситуация не бихме могли да говорим за ощетяване от гледна точка на осигурителния стаж за изчисляване размера на пенсията. Причината е, че давайки право да се ползва стаж за периода на „трите златни години”, то нито един бъдещ пенсионер не е „притиснат до стената”. Ако не му е изгодно да ползва този стаж, то всеки ще може да се откаже от него и тогава пенсията му ще бъде изчислена само на база стажа след 2000 г.
Но има още нещо, което е малко извън това решение, което сега се обсъжда от парламента. И то е въпросът, свързан с тежестта на всяка година осигурителен стаж, натрупан след навършената възраст за пенсиониране. През 2015 г. беше прието, че коефициентът за пенсия поетапно ще нараства за всяка изработена година, докато не достигне 1.5. Всъщност миналата година, 2018-та беше взето решение, че този коефициент спира растежът си до 1.2. Ето това е нещо, което всъщност ако не бъде дискутирано и ако не бъде подложено на някакъв нов анализ, ще означава, че хората, които работят по-дълго, няма да могат да се възползват от този по-висок коефициент, за който те бяха уведомени още през 2015 г.

- Явно този коефициент е ще се окаже препъни камък в изчисляването на пенсиите за в бъдеще?

- Този коефициент е съвършено различен и важен инструмент, по който се отчита приноса на всеки един осигурителен стаж. Тогава, когато човек реши да работи по-дълго, след като е навършил годините за пенсиониране, този коефициент води до нарастване на тежестта на тези години работа в повече, тъй като по формулата се отразява на размера на пенсията. През 2015 г. беше казано, че именно този коефициент ще нараства с течение на годините. В последствие това беше отменено. И когато хората си правиха сметките, много от тях решиха да продължат да работят, за да се възползват от този по-висок коефициент. С настъпилата промяна от миналата година много хора ще се разминат с очакванията си и плановете, които са си правили на база това обещание преди години. Тези хора са разчитали, че ще изработят по-голяма пенсия.

- В такъв случай излъгани ли остават тези хора?

- Ако едно изменение на закон, който касае социални права по посока намаляване на тези права, не доведе до промяна на очакванията на хората, не е коректно въобще да се променят правилата.

- В сряда социалният министър Бисер Петков заяви, че новата методика за изчисляване на пенсиите всъщност означава „стабилизиране на системата”. Вие как тълкувате тези думи?

- Това решение на парламента за изчисляване на пенсиите на бъдещите пенсионери за период от следващите 4 години по избор на човека, е добър вариант от гледна точка на интересите на хората.

- Този ход на народните представители ще потуши ли обществените страсти, които се разразиха в последните седмици?

- Да. Депутатите са длъжници на хората. Както се казва, те „надробиха кашата”, следователно с тази промяна мисля, че ще се разреши конфликтната ситуация.

- Вие, като експерт, какъв ход от страна на правителството очаквате оттук насетне по тази тема?

- Да изпълняват закона, след като той бъде приет. Според мен тази промяна ще успокои до голяма степен политическата и обществена обстановка.