Известен пулмолог пред Lupa.bg: Смогът в София е опасен

Д-р Динко Вълев апелира да се внимава с дългите разходки в гъстата мъгла

Здраве
14:45 - 10 Декември 2019
7936
Известен пулмолог пред Lupa.bg: Смогът в София е опасен

Смогът, който софиянци дишат, е опасен. Най-внимателни трябва да бъдат възрастните с доказани белодробни проблеми и малките деца, като при тези две групи трябва да се внимава с дългите разходки в гъстата мъгла. Така водещият столичен пулмолог д-р Динко Вълев коментира пред Lupa.bg последствията от дишането на силно замърсения от фини прахови частици въздух в София в последните седмици. 

Според специалиста по белодробни болести най-важното за един човек в тази среда е да знае дали няма нарушена белодробна функция. Онези, които спортуват навън и най-вече тичат, трябва да са внимателни и да спрат при най-малкото съмнение. 

От смога навън обаче не може да се отключи астма или хронична обструктивно-белодробна болест (ХОББ), увери д-р Вълев. Пулмологът предупреждава изрично пушачите - да намалят дажбата цигари в дни на тежък гъст смог, защото допълнително затрудняват дишането си. И разбира се, ги съветва да спрат никотиновите изделия изцяло. 

Най-големият риск от дишането на мъглата с фини прахови частици остава занижаването на имунитета и всички естествени защитни функции на организма, от което може да се очаква развитието на допълнителни инфекции, включително и по-голяма податливост към сезонните вируси.