Калин Янакиев пред Lupa.bg: Ако Слави подаде ръка на ДБ, може би ще погледна на ИТН с по-голямо уважение

Актуално интервю
22:30 - 11 Юли 2021
9153
Калин Янакиев пред Lupa.bg: Ако Слави подаде ръка на ДБ, може би ще погледна на ИТН с по-голямо уважение

Дойде ли възраждането на българската десница, ще успее ли да преглътне егото си за общо управление със Слави Трифонов в името на съставяне на кабинет и какъв шамар зашлевиха резултатите от предсрочния вот на социолозите и прогнозите, Lupa.bg потърси за отговор от автентичния десен избирател, анализатор, богослов и преподавател във Философския факултет на Алма матер проф. Калин Янакиев. 

- Проф. Янакиев, може би десницата излиза от дълогодишната си криза. Така ли е наистина? 

- Ако действително се окаже, че Демократична България изпреварва БСП на тези избори с гласовете от чужбина, то това ще докаже краха на всички приказки как новата генерация на градската десница е лява или ляво-либерална, как се е отказала от борбата с комунизма, как с това се занимава само Бойко Борисов и неговата ГЕРБ. Това ще сложи край на всички подобни топоси от последните месеци. И още веднъж ще демонстрира, че десницата е окончателно декапсулирана. 

- Т.е. се връща на голямата политическа сцена? 

- Демократична България надмина всички прогнози още на предишните избори с около 3%, при положение, че социолозите й даваха електорална подкрепа от 12 и под 12 на сто. Сега се очертава същата тенденция. Аз бях сигурен, че след вота през април тя ще тръгне нагоре и виждаме, че това се случи. Дори независимо дали изпреварва БСП или не. Освен това не забравяйте, че ДБ, единствена от партиите на протеста, излезе с ясен план, ясна промяна. За разлика от Има такъв народ на Слави Трифонов. За мен тя няма ясна политическа програма и затова събира протестния вот срещу ГЕРБ. Но той е изцяло негативен. Подобна е ситуацията с "Изправи се! Мутри вън!". 

- Но да не забравяме и критиките, които представители на Демократична България отнесоха в последните месеци заради флиртовете с Има такъв народ... 

- Вижте, имам твърдо убеждение, че първата задача, а тя вече е изпълнена, е премахването на тази особено мутрократична формация ГЕРБ. Ще се наложат компромиси. Няма как да не бъдат направени компромиси за тази цел. 

- А как гледате на коалиция между ДБ, ИТН и ИСМВ? 

- Ситуацията днес особено много ми прилича на тази непосредствено след 10 ноември, когато в своя генезис СДС имаше доста разнороден състав. В нея имаше и радикалдемократи, и зелени, и дисиденти. Тогава също трябваше да се направят компромиси с цел премахване на тоталитаризма. Всеки случай между предишните и настоящите избори (редовните и предсрочните - б.а.), научихме нещо основно - че страната ни е овладяна изцяло от една олигархична система. В демокрацията почивка няма, ще се появят нови проблеми, ще се търсят нови механизми за преодоляването им. Няма как да кажа какви ще са те сега, но зависи и какви договорки ще се сключат. 

- Може би е настанало време да се търси диалог, а не мълчание, както след 4 април? 

- Определено. Мисля, че го има. Чувам, че ще има. Хората на Слави Трифонов много добре знаят, че ако и този път не направят нищо, избирателите им просто ще се разочароват и дезаинтересоват. 

- Как виждате преодоляването на културната разлика между ДБ и ИТН? 

- Има такава. Тя е в електоратите. Но пък сигналите от ИТН са за коалиционно правителство, в което биха се запазили някои от лицата на служебния кабинет, образовани и доказали се експерти, които са по-скоро представители на десницата и се асоциират с нея. Ако това се случи, съм склонен да гледам с по-голямо уважение към ИТН. Но не без условия и не без критика.