Камелия пред Lupa.bg: Най-после се разруши бариерата, че съм от поп фолка

Актуално интервю
18:15 - 27 Май 2020, Обновена на: 14:22 - 27 Май 2020
14838
Камелия пред Lupa.bg: Най-после се разруши бариерата, че съм от поп фолка

Фолк звездата Камелия е треньор за четвърта поредна година в  „Гласът на България“.  Певицата ни сподели за емоциите в музикалното шоу, отбора си в предаването и конкуренцията с останалите ментори. Тя е "огън момиче", което от няколко сезона е ярък член на журито в шоуто "Гласът на България",  чийто финал е след няколко седмици. Наш репортер се свърза с Камелия, която ни разказа за чувството Новак Джокович да пее твоя песен, за карантината и дългогодишната си любов с Цветин.

- За четвърта поредна година сте треньор в музикалното шоу „Гласът на България“.  Какво ви даде шоуто за толкова сезони?

- Преживявания, емоции, нови и непознати музикални сблъсъци. Изпълва  ме чисто музикално в много аспекти. Срещам много млади хора, таланти, различни характери.

- Специално последния сезон може ли да го отличите с нещо от останалите?

- Смятам, че отборът ми е най-добрият от всички отбори, които съм имала досега и смятам, че финалистите ми са най-подготвени и най-пеещи от всичките ми досега. За мен е голяма радост,  защото има израстване. Усещам как бариерата, че съм от поп фолка, се разруши. Беше нужно време, защото заклеймяването на този жанр през годините доведе до  една предубеденост в хората. Това тази година не го усетих, което за мен е една лична победа и ме прави щастлива. Както във всеки жанр има плява, така и във фолка има плява. Никога не можем да сложим всичко под един знаменател. Дори и в блатото има бисери. Крайно време е в България да се научим да оценяваме хората по техните качества, а не по сферата, в която работят, защото ако търсим кусури, тях ги има във всяка една професия. Когато човек има лични качества, когато с годините се е доказал, когато не лъже и е открит с публиката си – тогава трябва да го оценяваме. Когато е кофти човек, той просто е такъв, независимо в коя сфера работи.

- Смятате ли, че именно човек от вашия отбор ще е победителят в шоуто?

-  Много ще ми е кеф. Ако проследим назад събитията, първата година спечели момче,  втората година спечели момиче, третата година отново момче, надявам се тази година да е момиче и да е от отбора с женски треньор. Защо това да не съм аз? Естествено, всичко си зависи и от изпълнителите, защото финалната дума е на публиката. Изпълнителите трябва да докажат възможностите си и именно това е големият сблъсък.

- Има ли свирепа конкуренция между вас и другите треньори?

- Няма личен елемент, няма лични нападки. Когато се шегуваме - си се шегуваме, когато се боричкаме - се боричкаме, но не го приемаме лично. В крайна сметка това е един музикален формат и на всички ни се иска най-добрите да продължат. Ако някой приема нещо лично, това променя цялата комуникация между треньорите и аз много се радвам, че така добре се сработихме, иначе щеше да има напрежение и това да си личи.

Трудна е тази спойка между треньорите, да можеш да изолираш личния елемент от професионалния.  Всеки от нас се е доказал, има его и ако тръгнем "да си го мерим", то се създава едно напрежение. което се прехвърля в цялата продукция.  В последните четири сезона смятам, че това е едно от най-големите предимства - че ние успяхме да се допълним като хора и най-вече да се държим като професионалисти. А това не е лесно, защото сме четирима души.

-  Имаше нападки от Мариана Попова, която похвали талантите, но нападна менторите в шоуто. Как ще коментирате мнението й?

(б.а. „Гледам Гласът на България, тази година има изключително добри гласове. Всъщност по формат е важно треньорът да е поне една идея по-добър от участниците, за да има на какво да ги научи! Въпросът ми е към продуцентите и БТВ. По какъв критерий избирате треньорите? Изключвам Иван Лечев, който е великан в музицирането! Желая хубава неделя и не, не се заяждам, просто питам“, написа певицата в социалните мрежи)

-  Мариана Попова е била ментор в "Гласът на България"  и трябва да е много добре запозната по какъв критерий се избират треньорите. А защо не е останала във формата, аз нямам отговор на този въпрос.

- Как се почувствахте след като Новак Джокович запя "Луда по тебе"?

- Бях приятно изненадана, защото това е една песен, която се превърна в емблема в България преди много години и до ден днешен когато я запея -  хората започват да се забавляват. Преди година и половина излезе един филм в Сърбия в който "Луда по тебе" беше саундтрак и тя тогава стана много популярна там. Това не беше отразено в България,  но наистина песента се пееше от много сърби и то се пееше на български език, с българския текст, който е на Надежда Захариева.  Песента е в оригинал на Лепа Брена от преди почти 20 години, но стана популярна в Сърбия в мое изпълнение. Някой път нещата не могат да бъдат обяснени, не всичко може да бъде предвидено и очаквано.  Когато ми изпратиха клипче от съблекалнята на Новак Джокович, как вдигат купата и избухват на "Луда по тебе",  почувствах се много горда и щастлива. Казах си "Защо не? Защо да не се пеят песни на български  език извън нашите граници?".  Това е парче на много години, дори гласът ми там е по-различен,  но имам чувството че ако сега го изпея, с друг глас, хората няма да я харесват толкова. Те си искат това изпълнение, този запис. Случката с Новак Джокович показва, че в музиката е магия и няма граници.

- Смятате ли да презапишете "Луда по тебе", както и най-големите ви хитове от преди години?

-  Интересно е, че когато се презаписват песните е нужна цялостна промяна -  като аранжимент ще е различно, а и самата аз ще пея по друг начин. Не знам доколко ще са въздействащи в ново изпълнение и нов прочит на аранжимента. Но да, замислям се дали да не изненадам почитателите си, които са израснали с тези песни. Обмислям го.

- Няма как да не ви попитам за коронавируса. Музикалният сектор е най-засегнат. Спряха всички участия. Липсва ли ви сцената, публиката?

- Ние сме най-засегнати от ситуацията, но за нас никой не говори. Някак си сме последна дупка на кавала. Забавлението, което носи радост на хората, независимо дали в ресторант или в клуб, беше изцяло спряно. Смятам, че ние ще бъдем пуснати последни, мерките при нас са най-затегнати. Много ми липсва публиката и заради това бях една от първите, която направи онлайн концерт, а причината беше, че просто ми се пее.  Преди ежедневието ми беше през ден или всеки ден да пея вечер и изведнъж това нещо изчезна от живота ми. Първата седмица от карантината си наваксах със съня, след това веднага направих концерта. Гледаха ме 1 800 000 души, получих много поздравления, а после и много други колеги започнаха с онлайн концертите, защото и на тях им се пее. Аз гледам положително на карантината. От 20-годишна не се бях наспивала, от 20 години не си бях оставала вкъщи, почистих си дома, градинарствам, дори ръката си контузих с тази дейност. Научих се да подрязвам храсти. Спокойно мога да кажа, че има и позитивна страна. Да, много ми се иска вече да пея,  но в момента се наслаждавам на времето в дома си и с близките си.

- Много е интересно как сексимволът Камелия градинарства...

- Както се прави (смее се). С къси гащи, ръкавици  и лопатка в ръка.

- Тежи ли ви обърнатият режим на живот?

- Това е най-тежкото, защото обикновено си лягам между 4 и 6 сутринта, а сега още преди полунощ съм в леглото. Събуждам в 6 сутринта, защото съм от хората, които бързо се наспиват. Сега всичко ми е доста странно защото за мен денят беше нощ и обратното. Знам, че настоящият ми режим е нормалният, но все още ми е нетипично. Странно е, но живият човек на всичко свиква.

- Няма как да ви попитам и за любимия човек. С Цветин сте заедно вече 22 години. Как се грижите за връзката си?

- Някои казват - вие сте късметлии, други казват карма, трети съдба.  Не знам. Всеки човек се ражда с потенциал да му се случи любов, но не всеки е готов за любов, защото не е въпрос само да срещнеш любов, а и да се грижиш за нея. Тя е двустранен процес. Това е една взаимност, за която са нужни грижи и от двете страни. Любовта е крехка, тя се случва, не ни пита, но трябва да се грижим за нея. Това, което наблюдавам при моите приятели е, че те смятат, че тя е даденост, а не е. След като ти се е случило и е дошла при теб - погрижи се за нея. Ние с Цветин го правим. Не е лесно, не казвам, че е лесно, защото ежедневието е най-големият враг на любовта. Когато въпреки ежедневието си се грижим за любовта - тя оцелява.  И аз, и той, имаме трудни моменти, но е въпрос на разбиране, споделяне. Всеки се страхува да се покаже такъв, какъвто е, но когато отсреща не те съдят, а те приемат изцяло, тогава нещата се случват много по-лесно и плавно. Любовта е фина материя. Масово хората се омъжват без да се познават, защото в началото показваме това, което искаме, а не истинската ни същност.

Камелия с дългогодишния си приятел Цветин

- При вас с Цветин любов от пръв поглед ли беше?

- Да, имаше го всичко това. От първия миг на влюбването, ние извървяхме нашия си път.

- Кой кого глези повече?

- Взаимно се глезим. Заради това и любовта ни оцеля.

- Какви са ви плановете за близкото бъдеще?

- Отдавна се научихме да не планираме, живеем, следвайки събитията. Когато имам свободно време, записвам песни. Често човек планува, а после се случват други неща, заради което страдаме. Най-добре е да не плануваме, а просто да следваме събитията.