Караниколов: Направихме всичко по силите си

Пари за ремонта на яз. "Бели Искър" имало, проектът липсвал

Топ
11:14 - 24 Януари 2020
2610
Караниколов: Направихме всичко по силите си

Не е тайна, че до 80-те години на миналия век у нас мащабно са се изграждали язовири, а през 2016 г. държавата изобщо не знае броя им. Затова тогава бяха вменени функции на държавната метрологична агенция, а по-късно се наложи прехвърляне от местната към изпълнителната власт. Така икономическият министър Емил Караниколов защити кабинета по време на дебатите по внесения вот на недоверие, като обясни част от мерките. 

На територията на страната има 6844 язовира, а проблемите са в общините, констатира Караниколов. Според него липсата на координация се дължи на липсата на финансиране за стопанисването на язовирите извън обсега на НЕК и "Напоителни системи". Затова е било взето решение и всички водоеми, които общините нямат възможност да управляват, да минат към държавното предприятие. 

Министърът оповести още скандалната информация, че за голяма част от малките язовири има загубени документи. А ако прехвърлянето им не е било осъществено, сега фактурирането щяло да е на сметките на общините. 

"Нали искате повече държава?", попита риторично той опозицията. И напомни, че задължението на неговото ведомство е да помага и поддържа онези водоеми, които са били безстопанствени, а язовир "Студена" никога не е попадал в тази графа. 

"Имахме цялата техника и сила, за да помогнем за Перник. И никой не може да го отрече. От ВиК казваха - "моля, разкопайте тук" и ние го правихме. Но не можем да влезем в града", напомни министърът.

А по отношение на ремонтите в язовир "Бели Искър", той уточни, че са били проведени срещи с много експерти. "Не видях много уместна критиката, че не сме се съветвали с учените. Лошото е, когато трима експерти дойдат и ти отправят четири решения, а никой не иска да се разпише под тях", оплака се Караниколов. 

Водоемът "Бели Искър" в момента е 59% от капацитета си. "През последните 15 години са отклонявани 450 милиона кубика по трасето от Белмекен към "Бели Искър". Т.е. това е правено - и миналата година, включително, без да е имало криза в Перник", отсече министърът. През януари 2019 г. в Белмекен е имало 34 млн. кубика, а в момента има 80. Подаването продължава до март месец заради снеготопенето. "Не правим някаква иновация", допълни той. И напомни, че никой няма да пие водата на София, най-малкото защото водата е на държавата. 

"Не искам да плаша никого, стената на "Бели Искър" има нужда от решения, но ще издържи", коментира министърът. Той добави, че парите за ремонта ги има, но нямало подходящи проекти за него. "Много ще е труден той без да се стига до източване на води", изрази опасение Караниколов.