Кольо Парамов пред Lupa.bg: ЕС осветлява милиардите на рояци олигарси

Актуално интервю
14:10 - 29 Юни 2020
12687
Кольо Парамов пред Lupa.bg: ЕС осветлява милиардите на рояци олигарси

-Г-н Парамов, премиерът Борисов беше казал, че през юли ще влезем в чакалнята на еврозоната. Юли чука на вратата – какво става с ERM II?

-Нищо не се чува. Аз очаквах на 1 юли официално да подадат документи. Трябваше да има решение на Министерски съвет, препотвърдено от официално решение на Управителния съвет на Българска народна банка. Дори и Народното събрание трябваше да приеме решение в тази посока. За по-сериозно ангажиране. Но до момента на мен не ми е известно да е реализирано нито едно от тези три решения.

-Не са ли подадени вече документите? Имаше заявка още през пролетта.

-Аз очаквах, че с уреждането на въпроса с капиталовата адекватност на Първа инвестиционна банка се отваря голямата врата на бъдещето на България и затова се предприе точно този план като условия. В името на голямата цел, в името на налагането на условия за междинен контрол върху българските банки  - явяването ни в Банковия съюз е фундаментален проблем.

Има и един нов момент – на 25 юни ЕС започна да обсъжда изграждането на един всеобщ орган за междинен контрол на финансите. Такъв орган до момента не съществува и досега ЕС не се занимаваше с този проблем. 

-Това е чисто нов орган, казвате – с какво точно ще се занимава той?  

-В този контролен орган ще попаднат всички офшорни схеми и цялата база с изхарчените пари от европейския бюджет. Досега офшорните сметки бяха прерогатив на ЕЦБ и на нейния Банков надзор. Те контролираха преводите към офшорните зони.

-Кое ще е различното, когато контролът мине към този нов орган?

-Различното ще е следното –

финансовите разузнавания на отделните държави-членки на ЕС вече няма да могат да крият факти, които касаят отделните държави, а ще бъдат длъжни да ги съобщават на европейското финансово разузнаване. И така ще се получи тотален контрол.

-Искате да кажете, че финансовите потоци към различни офшорни сметки вече ще са ясни. 

-Точно така. И по този начин Европа се изравнява с практиката в САЩ, която е въведена през 1951 г. – потоците от отделните щати към офшорните зони да могат да бъдат контролирани директно от Вашингтон, респективно от ФБР и ЦРУ.

Вече имаме постановяване на нов орган, който ще се превърне в център на европейското финансово разузнаване. И България задължително трябва да се включи в тази схема, защото досега слободията, която се установи у нас, даде възможност целият този рояк от олигарси безконтролно да движат своите парични ресурси по целия свят, без да носят абсолютно никаква отговорност.

Независимо от това, че много голяма част от техните пари са присвоени – т.е. крадени.