Красимир Вълчев от ГЕРБ: Работил съм с Денков - кукла на конци без качества

Като министър на образованието и науката демонстрира предимно арогантност и лицемерие, заяви бившият шеф на академика

Политика
14:58 - 30 Май 2023
7900
Красимир Вълчев от ГЕРБ: Работил съм с Денков - кукла на конци без качества

Твърде жесток коментар по адрес на бившия си подчинен в Министерството на образованието и науката и номиниран за министър-председател от ПП акад. Николай Денков направи Красимир Вълчев - бивш министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС.

"Денков няма качества да бъде министър-председател. Личностни, професионални, морални. Има безспорни научни постижения и качества, но няма качества на управленец и държавник - пише Вълчев. - Липсва му лидерство, отговорност и решителност да отстоява каквито ѝ да е ценности."

Вълчев коментира разпространения от Радостин Василев запис от заседание на националния съвет на "Продължаваме промяната" на 21 май с думите: "От записа се чу, че му липсват и морални качества. По-благовидното лице, готово да изпълнява болшевистките и разрушителни политики на “промяната”. Човек без собствено мнение. Номиниран, за да бъде кукла на конци на Асен Василев."

Поведението на Денков като министър в МОН Вълчев определя така:

"Като министър на образованието и науката демонстрира предимно арогантност и лицемерие. Провали се във всичко, с което за захвана. Заради неумението си да чува различни гласове и да работи с хора.

Лицемерно развяваше знамето на деполитизация на образованието, докато правеше политически назначения и търгуваше училищни земи срещу подкрепа за изборите. Системата на образованието го изпрати с колективна въздишка на облекчение. Последните дни десетки хора от системата ми се обадиха и писаха с молба да не го подкрепяме и допускаме до каквато и да е управленска позиция."

Според Красимир Вълчев, предложената от Денков за министър на образованието Генка Петрова е "доказателство за безотговорното му отношение към системата. Основното ѝ качество е, че е близка до Денков - участвала е в най-много проекти във фармацията с него. Липсва й управленски капацитет. Няма и мисия да работи за образованието. Но явно се е “подписала с кръвта” си, че ще назначава “наши хора”.

Жалко, защото образованието е тема, по която можем водим смислен и позитивен разговор и да търсим общи решения. И система, в която има много достойни хора за министри", завършва Красимир Вълчев.