Кристалина Георгиева чистила зеле на Женския пазар

Никога не съм била комунистка, уверява управляващият директор на МВФ

Икономика
20:20 - 08 Февруари 2023
6414
Кристалина Георгиева чистила зеле на Женския пазар

В интервю за предаването "60 минути" на CBS управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева разказа как като 15-годишна тя е започнала работа на Женския пазар в София.

Първото ми задължение беше да почиствам зелето и да го излагам на показ, така че да бъде привлекателно за клиентите, обясни тя пред легендарната телевизионна водеща Лесли Стал по време на снимките на предаването на Женския пазар в София.

Георгиева разказва и колко тежки са били за България първите години след краха на Съветския съюз:

"В магазините нямаше нищо. Нищо. Ставах в 4:00 ч. сутринта, за да се наредя на опашка и да купя мляко за дъщеря ми. А в средата на 90-те години на миналия век инфлацията стана толкова голяма, че в крайна сметка достигна 2 000 % годишно. Това унищожи спестяванията на хората."

В предаването "60 минути" Кристалина Георгиева дава отговор и за отношението си към комунизма:

Лесли Стол: Като млада, в гимназията, бяхте ли убеден комунист?

Кристалина Георгиева: Категорично не.

Лесли Стол: О, дори тогава?

Кристалина Георгиева: Категорично не. Никой от семейството ми не членуваше в комунистическата партия.

"Кристалина Георгиева следва икономика във Висшия институт „Карл Маркс“ в София. Но когато съветската хватка се разхлабва, тя е свободна да се посвети на изучаване на капитализма и печели стипендия за обучение в Лондон, а след това - и в Масачузетския технологичен институт. Започва работа в Световната банка като икономист, издига се до главен изпълнителен директор, а през 2019 г. — до ръководител на МВФ. За нея войната в Украйна е смразяващо ехо от миналото, тъй като Русия отново заплашва една от своите съседки", обяснява зад кадър Лесли Стал, съобщава сайтът OFFNews.

Братът на Георгиева, който доскоро живееше в Харков, също участва в интервюто, споделяйки за ужасите на войната: "Толкова е трудно да се обясни. Все едно да опишеш на сляп човек какво представлява червеният цвят."