Литературната сензация Кармен Мола с нов криминален роман на български

„Пурпурната мрежа“ е втората вълнуваща книга за инспектор Елена Бланко

Книги
09:45 - 17 Декември 2022
2272
Литературната сензация Кармен Мола с нов криминален роман на български

Испанската литературна сензация Кармен Мола се завръща на българския книжен пазар с второ заглавие от поредицата си за детектив Елена Бланко – „Пурпурната мрежа“. Прецизно изплетената криминална история обещава да пожъне същия огромен успех като първата част – „Кървавата годеница“, по която тази година излезе и сериал.

Вторият сезон, който ще се базира на „Пурпурната мрежа“, се очаква през 2023 г. Книгата с логото на издателство „Кръг“ е в превода на Анелия Петрунова, а оригиналната корица е адаптирана от Наталия Чайкина. Романът вече е по книжарниците.

Енигматичната Кармен Мола се превърна в един от най-популярните по света испаноезични автори, а голяма роля за публичността й има фактът, че дълго време никой не знаеше кой се крие зад този псевдоним. През 2021 г. мистерията беше разбулена и стана ясно, че Мола не е една писателка, а трима мъже писатели – Хорхе Диас, Агустин Мартинес и Антонио Мерсеро.

Инспектор Елена Бланко не е класическият детектив от романите – тя обича да спазва правилата, да пие грапа и да пее в караоке барове до малките часове на нощта. Бланко обаче има тайна, която крие от колегите си – синът й Лукас е бил отвлечен преди осем години. Макар да не е спирала да го търси, тя така и не попада на следа... досега. Оказва се, че Лукас е превърнат в машина за убиване от жестока престъпна групировка, известна като „Пурпурната мрежа“.

Елена и екипът й се впускат в преследване на криминалната организация. А сред нишките й самата Бланко търси изгубеното си дете. В сложното разследване тя трябва да се изправи срещу призраците от миналото си, но и срещу истини, за които не е готова.

Напрегнат, на моменти – ужасяващ, но във всеки един миг – завладяващ, вторият роман на Кармен Мола е още една причина авторката да бъде толкова популярна по целия свят.

Кармен Мола е едно от хитовите имена в испанската и световната литература в последните няколко години. Информацията за нея гласеше, че е университетска преподавателка и майка от Мадрид, преди да се разкрие, че зад псевдонима стоят Хорхе Диас, Агустин Мартинес и Антонио Мерсеро, известни сценаристи и писатели. Те спечелиха под името Мола престижната литературна награда „Планета“.

Третата книга от поредицата за инспектор Елена Бланко – La nena („Момичето“, 2020 г.), се очаква на български отново с логото на издателство „Кръг“. Първоначално анонсирана като трилогия, заради огромния си успех детективската серия се сдоби и с четвърта част – Las madres („Майките“), която ще се появи на испански през 2023-а.