Мария Капон пред Lupa.bg: Вчерашните реплики са си за вчера, ще ви изненадаме с ярка парламентарна група

Актуално интервю
13:00 - 09 Април 2021
8901
Мария Капон пред Lupa.bg: Вчерашните реплики са си за вчера, ще ви изненадаме с ярка парламентарна група

Разпад вещаят от вчера анализатори и политически фигури от всички цветове за новата парламентарна група на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" след като адв. Николай Хаджигенов от Отровното трио я подложи на стрес тест с изявление, че за да се сформира мнозинство, са нужни и гласовете на БСП, както и че той лично не би върнал и подкрепа от ГЕРБ. Думите му предизвикаха лавина от емоции на "Дякон Игнатий" №4, където се помещава централата на гражданската платформа на Мая Манолова "Изправи се.БГ" и се стигна дори до хипотеза, в която Хаджигенов да бъде изгонен от бъдещата група и да стане независим депутат. По-късно той пък отвърна, че всъщност може да се окаже, че група изобщо няма да се състави, а всеки от коалицията щял да е със статут на независим народен представител. Успяха ли да помирят вчерашните страсти в ИСМВ, каква е ролята на другите партии в съюза и следва ли промяна в името му, Lupa.bg разговаря с основателя на Единна народна партия Мария Капон, която влиза като депутат от Пловдив от ИСМВ. 

- Г-жо Капон, какво се случва в коалицията "Изправи се! Мутри вън" и докъде ще доведат острите реплики, които си размениха адвокат Николай Хаджигенов и Мая Манолова и Татяна Дончева от вчера насам?

- Няма раздори. Аз ще работя за това да имаме най-ефективната парламентарна група. Искам това да е ясно. Ние не се притесняваме от избори, когато и да са те. Ще бъдем там всеки ден, за да работим. 

- Ще има ли единна парламентарна група въобще? 

- Разбира се. Ще ви изненадаме. Тя ще е силна, единна. Тя ще е с народни представители, които да покрият всичките 31 избирателни района. И аз съм много щастлива, че Николай Хаджигенов ще бъде депутат от Пловдив. Предстои да направим приемни. И Ви уверявам, там, където сме били и преди предизборната кампания, и по време на нея, отново ще бъдем, няма да оставим гражданите на нито един район без подкрепа. 

- Тогава как гледате на размяната на обвинения и дори заплахите, които чухме през последните 24 часа между участниците в коалицията? 

- Вижте, това е парламентарна група, в която правото да си различен, всъщност представлява демокрацията днес. Ние това приемаме. Нали чухте интервюто на адв. Хаджигенов вчера? Разбирам, че някой може да е го е изтълкувал превратно. Но оставям всичко от вчера за вчера. Днес е друго. Ние ще сме силна, ярка парламентарна група. 

- Вярно ли е, че се задава нова партия? На Хаджигенов и Бабикян заедно с вас? 

- Аз съм основател и член на Единна народна партия. Нали разбирате, че няма как да се получи такова раздвоение? Бабикян също и през лятото, и сега, е казвал нееднократно, че е член на ЕНП. 

- Как ще се казва парламентарната ви група? Само "Мутри вън", каквито заявки се чуха вчера, или ще носи наименованието си от регистрацията си в ЦИК? 

- Вижте, парламентарната група ще има име, което ще бъде вписано според правилата. Знаете, че има правилник за работата и дейността на Народното събрание, според който има определени обстоятелства, при които може то да се смени. Но нека изчакаме процедурите. 

- Остава ли коалицията? Заедно ли сте с Мая Манолова като лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" и с Татяна Дончева като лидер на Движение 21? 

- Разбира се. Това ще е парламентарната група на нашата коалиция, в която влизат всички - и ЕНП, и Движение 21, и ДБГ, и Отровното трио, и "Изправи се!". Аз съм сигурна, че г-жа Манолова ще бъде също толкова работещ народен представител, както го е доказала през годините, заедно с всички нас. Ще се изненадате, обещавам! 

Мария Капон е родена на 8 април 1969 в гр. Пловдив. Завършила е икономика, специалност продуктов маркетинг в университета „Лудвиг Максимилиан“ (Ludwig Maximilian Universitat) в Мюнхен, Германия. Има редица специализации в Германия, Франция, Япония, както и в Департамента за политически науки „Дж. Ф. Кенеди“ към Харвардския университет в САЩ. Предприемач, ръководи фирма с водещи позиции в панаирното строителство. Тя бе депутат в 40-о НС, излъчена от листата на ОДС, но стана независим през 2005 г. Беше и европейски депутат. Капон учреди ЕНП през 2008 г.