Мая Манолова пред Lupa.bg: Няма да седнем на една маса с мутрите в политиката!

"Хората се умориха не от стари муцуни, а от млади гастрольори в политиката", казва един от лидерите на "Левицата"

Актуално интервю
16:48 - 30 Март 2023
7074
Мая Манолова пред Lupa.bg: Няма да седнем на една маса с мутрите в политиката!

Мая Манолова е родена на 4 май 1965 г. в Кюстендил. Народен представител от БСП и „Изправи се! Мутри, вън” в общо 6 състава на парламента, бивш омбудсман, днес Манолова е един от лидерите на новата формация „Левицата”. Коалицията се припознава като алтернатива на БСП и на всички леви хора, изгубили пътя си заради трусовете в столетницата и роенето на лявото у нас. Манолова е водач на „Левицата” в 23-и МИР София и във Варна. Омъжена за бившия военен министър и депутат от БСП Ангел Найденов. Има дъщеря Ралица и внуче - Максим.

Дни преди изборите, Мая Манолова разговаря откровено с Lupa.bg.

- Г-жо Манолова, коалиция „Левицата” изяви желание за ляво обединение още преди 2 април, но останалите политически сили в спектъра не отговориха на поканата. Смятате ли, че след изборите има шанс да седнете на една маса с БСП например?

- В „Левицата“ мечтаем за ляво обединение, за разлика от ръководството на БСП, което иска разединение. Два пъти подавахме ръка, но без резултат. В същото време към нас се присъединиха и други леви партии и организации, интелектуалци, социалисти, ляво мислещи хора, граждански активисти, които не мислят, че с това ръководство БСП е лява. Убедени сме, че в най-бедната държава в Европа, с най-голяма ножица между богати и едва оцеляващи има нужда от силно ляво представителство в парламента. БСП, под ръководството на Нинова, за 5 години от основен политически фактор се превърна в пета сила. Тоест не е сила, а леснозаобиколим фактор. Затова е нужно ляво обединение. Защото само с общи усилия можем да върнем доверието на избирателите. Сигурна съм, че и редовите социалисти също мечтаят за силно и обединено ляво. Но ръководството мисли повече за политическите си кариери, отколкото за интересите на левите хора.

- Постоянните критики на „Левицата” към БСП и поведението на нейния лидер Корнелия Нинова не са ли лоша услуга за ляво обединение и стабилно партньорство след вота все пак?

- За съжаление, автократския модел на управление и клиентелизма обезсилват социалистическата партия. В период на криза, когато работещите хора, земеделските производители, интелектуалците, младите, пенсионерите имат нужда от истински защитник на своите интереси, „елитът“ на лявата партия се занимава със себе си. В най-демократичната партия, каквато беше БСП, няма място за партийни елити, авторитарни лидери и тяхното его. Защото с такова ръководство една уважавана партия с история се превръща в история.

А „Левицата” като истинска лява формация не е лидерска, а събира в себе си ярки и силни личности - Татяна Дончева, Георги Кадиев, Костадин Паскалев, Валери Жаблянов, д-р Цветеслава Гълъбова.

- Преди дни се възмутихте, че Нинова „си е стиснала ръцете с Бойко Борисов” и атаките на БСП са срещу вашата формация, а не срещу ГЕРБ. Имате ли данни за задкулисни договорки между столетницата и ГЕРБ?

- „Хартиената коалиция“ – ГЕРБ, ДПС и БСП се сформира пред очите на българските граждани като Нинова изпълни основната част от заговора срещу свободните и честни избори – тя внесе предложението за връщане на хартиените бюлетини. В края на последния парламент, отново пред очите на гражданите, Нинова покани Борисов в парламента, стисна му ръката и му предложи заедно „да бранят парламентарната република“. От президента Радев да я бранят. Борисов, който по думите на самата Нинова не е стъпвал от 6 години в парламента, да брани парламентарната република!? И Нинова, която заобиколи решението на парламента, подписвайки сделки за износ на оръжие, да брани парламентарната република!? Дали редовите социалисти одобряват тази прегръдка? И питал ли ги изобщо някой в една партия, която доскоро беше най-демократичната? А прави ли ви впечатление кого атакува ръководството на БСП в тази кампания и за кого мълчи? Не ме притеснява това, че яростно нападат нас. Притеснително е, че мълчат за Борисов и за ГЕРБ и ДПС.

Мая Малонова е уверена, че "Левицата" ще е част от следващия парламент. В момента всички социологически агенции дават между 4,1 и 4,8% на лявата формация

- Означава ли това, че „Левицата” не би си партнирала с ГЕРБ след изборите, дори в името на реализиране на политиките ви?

- Нашата позиция е пределно ясна. Връщането на власт на партиите на статуквото е начинът мутрите да си върнат отново контрола върху държавата. Няма да го допуснем! Няма да подкрепяме статуквото, но не можем да подкрепим и „коалицията на войната“. Хората не искат износ на оръжие за Украйна, защото смятат, че това е бизнес за смърт и ние ще гласуваме категорично против.

Хората ясно ни казаха – искаме почтеност, не искаме корупция, не искаме спекула, не искаме задкулисие, не искаме война. Което означава, че макар хората да искат редовно правителство, те не искат какво да е правителство. По-важно е то да е такова, което няма да ни въвлече във война, нито да върне мутрите на власт. Хората имат нужда от правителство, което да се погрижи за основните им проблеми и да направи живота им по-добър – с по-високи доходи, с поносими цени на храните и без корупция. Такова правителство бихме подкрепили, защото това сме обещали на хората. Готови сме да се борим за всяко едно наше обещание – с енергия, воля и експертиза. 

- Добре, кои партии и лидери може да допуснете на масата за преговори за евентуално правителство?

- Хората ясно ни казаха – искаме почтеност, не искаме корупция, не искаме спекула, не искаме задкулисие, не искаме война. Което означава, че макар хората да искат редовно правителство, но не искат какво да е правителство. По-важно е то да е такова, което няма да ни въвлече във война, нито да върне мутрите на власт. Хората имат нужда от правителство, което да се погрижи за основните им проблеми и да направи живота им по-добър – с по-високи доходи, с поносими цени на храните и без корупция.

Такова правителство бихме подкрепили, защото това сме обещали на хората. Готови сме да се борим за всяко едно наше обещание – с енергия, воля и експертиза. 

- Окачествихте дясното като „полюс на войната”. Как „Левицата” ще се бори срещу този модел, който съзирате?

- Видяхме на какво е способна „коалицията на войната“ – нямат скрупули да изнасят оръжие и боеприпаси, колкото ни поискат и за колкото ни натиснат, да ни въвличат във война, която не е наша. Опасяваме се, че страхопочитанието към чужди посолства и загърбването на искането на мнозинството българи за мир може да ни вкара във войната. Все пак сме на 300 километра от касапницата. И както днес искат от нас оръжие и боеприпаси, утре могат да поискат и жива сила. Длъжни сме да запазим децата си от една чужда война. Ще настояваме за активност от следващото редовно правителство пред европейските институции и международни организации за дипломатически усилия и час по-скоро мирни преговори между воюващите страни. Респект към президента Радев за ясната му позиция за неучастие на Република България в новите оръжейни споразумения на ЕС.

- Мнозина обаче гледат на формацията с подозрение, тъй като основните водачи в „Левицата” са стари кадри на БСП, а народът се е нагледал на „едни и същи”. С какво ще ги убедите, че „същите” са различни и милеят за нацията?

- През последната година се нагледахме на гастрольори в политиката. Все млади, нови, образовани в чужбина. Видяхме ги какво могат – изкушиха се от корупционни схеми, вкараха посредниците и комисионерите в газовите сделки. И сътвориха един куп недомислени решения с негативни последици за България. На тъмно и без обсъждане „прежалиха“ „Марица Изток”. Обещаха да я затворят през 2026 г. Обещаха в плана за възстановяване да извадят българските домакинства на свободния енергиен пазар – т.е. да им увеличат и без това скъпия ток още няколко пъти.

В предния парламент видяхме и други нови формации, които през цялата кампания обещаваха, че няма да изнасят оръжия за Украйна и първото им гласуване в парламента беше „за“ оръжието. Искат ли хората такива „нови“ политици?

Да, ключовите лица в „Левицата” не са нови, но имаме ясни биографии и каузи, които хората знаят, че сме защитавали. Знаят, че не се страхуваме, не се отказваме и може да се разчита на нас. Заедно с младите в лявото обединение, които изнесоха множество битки, въпреки младостта си – в кметската кампания, по протестите, ние сме силен и волеви екип.

- Мнозина обвиниха формацията ви, че е креатура на президента Румен Радев, създадена с цел да разнебити окончателно БСП. Как ще отговорите на тези спекулации?

- Хора с биографии като нашите. Остри камъни и борци по дух трудно могат да бъдат нечия креатура. Ако ни питате за отношението към президента Радев, то е многократно публично оповестявано: подкрепяме последната стабилна и разумна институция - държавникът, който отстоява националния интерес. Д-р Цветеслава Гълъбова беше съпредседател на инициативния комитет, който го издигна за втори мандат. Подкрепяме и добрите решения на служебното правителство – твърдата ръка по отношение на „Лукойл”, акцията срещу спекулантите на храни, публичните търгове за газ, проверките на търговските вериги.

Правителството чу и оцени нашата концепция за намаляване цените на храните – таван на надценката за основни хранителни стоки. Затова ние подкрепяме и ще подкрепяме всяко полезно за хората действие на президента и на служебното правителство. Категорични сме, че безпринципната, братоубийствена война, която ръководството на БСП води срещу президента Радев е самоунищожителна. Затова „разнебитването“ на БСП е резултат от действията на ръководството, а не от създаването на „Левицата”. Както впрочем и загубата на 700 000 леви гласоподаватели за 5 години.

- Хората се умориха от избори и обещания. Как ще успеете да мотивирате електората да избере именно "Левицата" на изборите, а не да остане у дома или да отиде „за гъби”?

- Нас хората ни познават. В работата ми като омбудсман съм помогнала на много хора от различни социални групи. Водила съм битки за всеки човек и за решаването на всеки проблем. С другите лидери на „Левицата” заедно бяхме с месеци на площадите, за да разбием модела на Борисов и корупцията. Комисията по ревизията в парламентите, в които участвахме, свърши повече работа от 40-те антикорупционни органа, които съществуват в държавата. Хората знаят, че можем, че имаме смелост и характер да се борим докрай. Тези, които до вчера не гласуваха, защото не виждаха в БСП лява алтернатива, сега имат нас. Имат избор с номер №14 на 2-ри април.

- Работа е на избирателя да реши, но все пак какво показва вътрешната социология на „Левицата” - влизате ли в парламента и с какъв процент?

- Вижте, вече не е въпрос на „дали“, а точно с колко силна група „Левицата” ще бъде част от следващия парламент. Дори благосклонните към богатите партии социологически агенции признават, ще сме част от следващия парламент. Разчитаме на силна подкрепа на 2 април, за да бъдем силна парламентарна група, която да се бори за гражданите в тези турбулентни времена и да побеждава за тях.

Тази година "Левицата" отиват обединени на изборите на 2 април и са категорични, че ще са част от следващото Народно сърбрание

- Масово нацията изпитва страх от въвеждането на еврото, спекулира се много с бъдещата валута като гилотина за джоба на обикновения човек. Има ли повод за притеснения и реални страхове от повишаване на цените главоломно?

- Позицията ни за влизането на България в еврозоната е ясна – ще приемем еврото тогава, когато сме готови и отговаряме на изискванията. Тогава, когато догоним по икономически растеж и стандарт на живот развитите държави в Европа. С приемането на еврото сега домакинствата и бизнеса ще платят висока цена, непосилна в условията на кризи.

- Други политически формации са против Коледните и Великденски добавки, на които се радват пенсионерите у нас, въпреки че сумите са мизерни. „Левицата” смята ли да продължи тази практика или ще реализирате други възможности за подпомагане на възрастните хора?

- На фона на ниските доходи и огромната инфлация, изяждаща всяко малко увеличение, добавките за Коледа и Великден са единствената мярка, която позволява на възрастните хора да посрещнат малко по-спокойно нуждите си по празниците. Те категорично ще бъдат запазени. Докато бях омбудсман, започнах инициативната „Великден за всеки“ за осигуряване на ваучери за храна за пенсионерите, които не получават великденски надбавки.

- Цените на храните са една от най-наболелите теми. Предлагате създаването на контролен център срещу спекулата и нелоялната конкуренция в сектора. Предвиждате ли този орган не само да изобличава нелоялни практики, но и да санкционира и то със сериозни суми, особено големите вериги магазини?

- Органите, които трябва да пресичат картелите, произвола на монополите и да защитават потребителите определено не си вършат работата. Затова ще предложим създаването на един силен контролен орган – КОНПИ за цените на храните, който ще разобличава спекулата и нелоялната конкуренция. Този орган ще работи на терен и ще налага драконовски санкции и за веригите, които извиват ръцете и на производителите, и на потребителите с нелоялни практики.

Настояваме веригите да са задължени да слагат етикет с две цени – доставна и продажна; да се обявяват за недействителни всички договори, които карат производителите да плащат допълнителни такси като рекламни брошури, такси за обем или откриване на нови магазини и всякакви други смазващи клаузи.

- Добре де, но какво печели купувачът, когато види етикетът на продажната и доставната цена на една стока в супермаркета, след като така или иначе ще трябва да плати тази на магазинера?

- Важно е хората да знаят къде какви надценки има и сами да решават от къде да пазаруват и от къде – не. Убедена съм, че самите магазини ще са по-внимателни и няма да слагат фриволно необосновани надценки. Тогава ще стане прозрачно и ясно, че когато доставната цена е 11-12 лева, а кашкавалът се продава за 30 лв. и отгоре, това няма връзка с производството, а е резултат на алчността на търговците и прекупвачите да използват икономическата конюнктура, за да трупат свръх печалби. Истинското решение за високите цени е въвеждането на таван на надценката – 5% за 10 продукта от основните хранителни групи. Редно е във веригите да има поне едно евтино мляко, сирене, месо, яйца, хляб. Правителството предлага и на други 50 продукта надценката да бъде 10%. Дали това се изпълнява, ще се проверява на терен и ще се налагат санкции. А до тогава с нашата кампания „Не на златните яйца и на кашкавала на златни цени“ ще мобилизира граждански натиск срещу спекулантите и злоупотребите с непазарни цени.

- Много партии обещават двойна средна заплата и двойна пенсия за 4 години. Ако вашите обещания не се реализират, как партията ще понесе отговорност пред избирателя - нещо, което у нас политиците не правят?

- Нашето предложение е не половината от средната заплата да е таван на минималната, а минималните доходи да се стремят към издръжката на живот в страната, която по данни на синдикатите вече е 1351 лв. Да гарантираме, че няма да има работещи бедни и с доходите си ще можеш да покриваш сметките си, да си купиш спокойно храна, лекарства. И да няма пенсии под линията на бедност.

За да можем да ги реализираме, се борим за възможно по-силна група в парламента и за социално мнозинство, което да защити интереса на хората. Аз не се притеснявам от носенето на отговорност, винаги съм го правила в първо лице единствено число. Дори когато се кандидатирах за кмет на София и изборите бяха откраднати от ГЕРБ с помощта на кримиконтингента, не се върнах обратно в омбудсманския кабинет, а продължих битката срещу едноличния модел и подкрепата на гражданските каузи.

В "Левицата" сме все хора с биография и с имената си и през времето сме доказали, че можем да носим отговорност - и аз, и Костадин Паскалев, и Татяна Дончева, и Георги Кадиев, Валери Жаблянов, д-р Цветеслава Гълъбова.

- Как минава един ваш ден? Разкажете и нещо за себе си извън политиката.

- От години моето ежедневие е изключително динамично и отдавна не съм имала много време за почивка. Няма ден, в който времето да ми стигне за всички задачи, които съм си поставила. Когато си „открадна“ малко свободно време, задължително го прекарвам със семейството – с Ангел, децата и внуците. Обичаме да правим съвсем нормални неща – да се съберем вкъщи или да прекараме деня навън. Макси вече е голям и често сам предлага места, които иска да посетим заедно – парка с динозаврите или роботите, ходим на цирк. Но неделята с или без внуците започва с любимата на Ангел закуска – мекици с домашно сладко.

- Имате ли време за внучето си или работата и политиката изяждат цялото Ви ежедневие?

- Нямам толкова време, колкото ми се иска. Бях си обещала, че ако не съм най-добрата майка, ще съм най-добрата баба. Засега не ми се получава. Затова пък имам страхотен внук, който настоява да го доведат в офиса и вече се е превърнал в част от колектива. Помага много и работи – рисува забавни картинки за каките и батковците и преподрежда папки.

- Знам, че не пропускате пости. Семейството Ви пости ли заедно с Вас?

- Постът е лично решение. Аз съм вярващ човек, ежедневната молитва в църква за мен е задължителна. Постя от години и семейството ми е свикнало, че тогава приготвям главно постни ястия. Всъщност истинският майсторлък е да сготвиш вкусна храна без месо, но разбира се, не ми пречи да приготвям месо за другите, което не опитвам.

Малкият Макси и баба му Мая боядисват заедно яйцата за Великден

- Съпругът Ви сякаш все повече страни от политиката. Обсъждате ли работата си с него или не носите ангажименти у дома?

- Обсъждаме постоянно, а напоследък и често спорим. Той има огромна експертиза в областта на сигурността и отбраната. Ръководител е на такъв център. Чете непрекъснато и е най-информираният човек, когото познавам. Което не пречи да споря с него и да имам собствено мнение.

- Ще заведете ли внука си до урната на 2-ри април? Той осъзнава ли коя е баба му или го държите далеч от политическите си изяви дори от телевизора?

- Майка му го води. Той „гласува“ вече няколко пъти последните години. При това гласува машинно. Миналата година имаше една смешна случка – негов приятел го беше попитал „Баба ти в новините ли работи, че я дават по телевизията?“. А тази кампания добросъвестно беше приел листовки на други партии и беше питал за ужас на майка си: „А баба къде е?“.