Милка Христова пред Lupa.bg: Няма шеф на СОС, защото се търси "сглобка"

Председателят на Столичния общински съвет е само върхът на айсберга, казва бившият зам.-шеф на СОС

Актуално интервю
13:35 - 20 Ноември 2023
8370
Милка Христова пред Lupa.bg: Няма шеф на СОС, защото се търси "сглобка"

-Г-жо Христова, втора седмица нямаме избран председател на Столичния общински съвет. Това е безпрецедентна ситуация. Как ще се реши тая криза?

-Въпрос за един милион! Видях, че днес отново гласуват и това гласуване не доведе до избор. Оттук нататък може да се очаква, че след като има такава невъзможност да се обединят около кандидатурата на Борис Бонев, предполагам че ще се стигне до друга кандидатура, която може би ще бъде по-компромисна и ще обедини около себе си политическите сили.

Трудно ми е да прогнозирам, защото председателят е само върхът на айсберга! Според мен все още се прегрупират и се търси мнозинство.

Първо трябва да се сформира мнозинството и след това да се излъчи председателят. Тъй като излъчването на председател - само за да бъде избран, без зад него да стои определено мнозинство - отново ще зацикли работата на Общинският съвет. Каква е ползата да има председател, при положение че не могат да се вземат решения?!

 -Искате да кажете, че първо трябва да се сглоби „сглобка” и на общинско ниво?

 -Точно така. Първо трябва да се разберат помежду си политическите сили - кой с кого и как. А председателят е само видимата страна. Другото е по-важно. Дали председател ще бъде Борис Бонев или Хекимян, или Диана Тонова – това е без значение, ако няма кой да подкрепя техните решения. Това е по-страшно – Общинският съвет да не може да заседава.

-Защо ГЕРБ не приемат кандидатурата на Бонев – неговата личност ли не одобряват или това, че е издигнат от ПП-ДБ-СС?

-Трудно ми е да кажа. По-скоро според мен е опит да се търси друга конфигурация.

-Васил Терзиев заговори за нови избори за общински съветници в София – такова нещо не помним?

-Няма такова нещо. Вече имах възможност да кажа, че

някой чете закона като дявола евангелието и по-точно – чете без разбиране.

Чл. 27, алинея трета или четвърта гласи, че Общинският съвет се разпуска, ако в продължение на повече от три месеца не заседава! Което означава, че в независимо в коя част от мандата си, ако СОС три месеца поред не проведе заседание, той трябва да се разпусне. Това го има и в Търговския закон, и в Закона за публичните предприятия... За много колективни органи. Както и общинският съветник – ако отсъства повече от три месеца – на практика се самоотстранява.

В случая не сме в такава хипотеза, защо СОС заседава.

Така че всичко това е е опипване на почвата, извиване на ръце... Показване на характер малко и за пред хората, докато накрая ще се стигне най-вероятно до сглобката, каквато е на национално ниво. Така си мисля.