МОМЧЕТО СИ ОТИВА?!? Хвърлил ли е оставка Кристиян Вигенин на Нинова?

Зам-шефът на БСП е несъгласен с партийната позиция за Македония

Ексклузивно
14:10 - 28 Юни 2022
9009
МОМЧЕТО СИ ОТИВА?!? Хвърлил ли е оставка Кристиян Вигенин на Нинова?

Кристиан Вигенин е бил подложен на жестоки критики по време на заседанието на Националния съвет на левицата в неделя, което го е накарало да подаде оставка като заместник- председател на БСП, който отговаря за външната политика. Тази информация обикаля упорито политическите кулоари в последните дни, без все опще да е получила официално потвърждение. Според наши източници Вигенин е заявил желанието си да напусне устно пред шефката Корнелия Нинова, а документално оставката му предстои да бъде оформена.

Вигенин е трябвало да отговаря пред партийния елит защо групата на червените депутати е гласувала въздържал се, а не против вдигане на ветото на Македония при обсъждането на френското предложение в Народното събрание. Първоначално нагласата е била социалистите да бъдат против, каквато е и партийната позиция.

По този повод се наложи Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП да излязат със специална декларация, в която отхвърлиха обвиненията, че са предали националния интерес. "Македония беше червена линия за нас и ние не я прекрачихме. Позицията ни е последователна и принципна", написаха от "Позитано". 

Вигенин обаче явно е на съвсем друго мнение, за което признал и на червения форум в неделя. Той обяснил, че при друга ситуация и не предстоят избори, направо щял да препоръча да се гласува за премахване на ветото и така партията да си остави вратичка.

Според него социалистите не трябва да споделят категоричната позиция на "Има такъв народ", които гласуваха против френското предложение за падане на македонското евровето, а трябва да търсят начин да се отграничат от партията на Слави Трифонов.

Водачът на пловдивската листа на БСП за последните избори, който сега е и зам.-председател на парламента, изразил съжаление, че разминаванията му са вече прекалено сериозни с партийното ръководство и поискал някой друг да поеме поста международен секретар. Засега оставката не му е приета, а той е бил посъветван да размисли и остане в партийното ръководство.