Мръсните тайни на един „Отдел“ от ФСБ

Героите на Алексей Салников са убийци в секретна структура

Книги
14:00 - 18 Май 2022
3163
Мръсните тайни на един „Отдел“ от ФСБ

Втори роман на Алексей Салников, придобил култов статут и у нас с бестселъра си „Петрови в грипа и около него”, излиза на български език. Той също е в превод на Боряна Даракчиева, корица, нарисувана от Калоян Илиев – Кокимото, и в каталога на издателство „Лист”.

„Отдел” вкарва читателя в тайна структура на ФСБ, чиито служители са се провинили пред системата и работата на убийци е единственият им шанс. На пръв поглед жертвите им не се отличават от другите хора и никой не знае на какъв принцип е избрана мишената. Един от Отдела смята, че звеното им действа като имотна мафия, но в полза на представители на властта, друг мисли, че цел са извънземните, а трети е убеден, че щом заповедта идва „отгоре”, трябва да има важна причина.

Служителите не се харесват взаимно, но си стават близки – защото знаят какво е да приемаш и неприемливото – да убиваш хора, които могат да са ти съседи, срещаш ги по улиците, напивате се до безпомощност.

„Вероятно е странно решение да издаваме книга на руски писател точно сега. Но с тази, смятам, много неща за Русия днес ще станат ясни”, коментира главният редактор на издателство „Лист” Гергана Димитрова.

До каква степен Алексей Салников е вдъхновен от реални събития при изграждането на сюжета на „Отдел“ – засега този въпрос остава без категоричен отговор. Салников обаче винаги е бил с изострена сетивност за процесите, които текат в обществото. Така е и сега, в разгара на войната в Украйна. В интервю пред Мария Лашчева за онлайн изданието www.fontanka.ru той признава: „Когато успях да осмисля какво се случва, изведнъж осъзнах, че виждам епизод от гражданска война, която всъщност продължава вече 30 години. Ето как продължава да се разпада Съветският съюз – явно поколението, съветското, най-накрая трябва да си отиде, включително и ние, за да свърши всичко това някак си, не знам как...“