На Местан ли служи Темида?

Как да вярваме в справедливостта, щом отново ни демонстрират, че законът не важи еднакво за простосмъртни и за властимащи

Коментар
19:52 - 24 Април 2019
3863
На Местан ли служи Темида?

ТЕОФАН ГЕРМАНОВ

Всеизвестна стана трагедията, която се случи на едно семейство по време на катастрофа, в която имаше участие лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан. Тогава загина шестмесечно бебе, ранена бе майка му. Предстои съдът да реши кой е виновен за катастрофата и дали Местан ще бъде оправдан, а залогът освен в изясняването на истината ще е свързан и с политическото му бъдеще.

И точно тук започна една серия от много странни „съвпадения”. Маститият политик бе задържан и престоя в ареста само една нощ, след което бе пуснат на свобода, въпреки че прокуратурата му повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След това започна сагата с гаранцията от 10 000 лева, която му бе наложена. Съдът тутакси я отмени с мотив, че няма доказателства какво е материалното положение на Местан, дали може да си позволи гаранцията!? Десетте хиляди бяха наложени, чак след като държавното обвинение доказа очевидното – че Местан е заможен човек.

Иначе какво му е материалното положение може да се види по автомобила, който е шофирал по време на катастрофата край Маказа – луксозна лимузина от представителна марка, струваща десетки хиляди евро. А и всеки грамотен български гражданин знае, че Местан участва дълги години в политическия живот – 20 години е бил народен представител, избиран е заместник-председател и председател на водеща политическа партия, шеф на парламентарна комисия, и понастоящем оглавява партия, която проведе меко казано помпозна и скъпа предизборна кампания. Или накратко – десет хиляди лева едва ли са проблем за политик от ранга на Местан и точно това едва ли трябва да се доказва. Пък и едва ли някой има спомен съдът да е проявявал толкова голяма загриженост за удобството на обвиняемия.

След като хората мъничко си отдъхнаха, че все пак справедливостта е възможна, започна трето действие – този път с книжката на видния политик. Тя бе отнета, което за всеки трезвомислещ човек е естествено действие – все пак имаме тежка катастрофа с човешка жертва.

Но Темида реши, че нямало опасност Местан да извърши ново престъпление и даже не било ясно какво можело да бъде то!? Да им имаш логиката, си казват гражданите, от които иначе се иска да вярват, че всички сме равни пред закона, и че властта се бори ефективно с „войната на пътя”. На този фон приближени на „шофьора” Местан започнаха да създават нужния информационен фон – чакали се безспорни доказателства за вината на семейството за катастрофата – ти да видиш!

Няма ли съмнение, че с Темида в ролята на патерица Местан ще излезе по-чист от сълза, даже цената да е семейството на Юсеин Тефик да се окаже не само почернено, но и очернено... Та на Местан му се разминаха тежки външни политически зависимости, опит да се укрие в чуждо посолство, опит да подкопае конституционния строй на държавата с искане за признаване на национални малцинства, та сега ли няма да му намери колая!

Но как след този разпънат чадър над властимащи политици да вярваш, че в България има справедливост. Щом висши политици от ГЕРБ могат да си купят апартаменти като стадион на безценица, а после да прокарват „нужните” законови поправки, щом може да си обвинен в убийство по непредпазливост, но съдът в твоя избирателен район да се грижи като родна майка за удобството ти, как да повярваме, че сме равни и защитени от държавата. И че въобще я има реално, а не е бутафорна фасада.

Коментарът на журналиста Теофан Германов е публикуван във в. „Земя”. Оригиналното заглавие на автора е „Темида – достопочтена или ДОСТоподчинена?”